Category: Interior Design

12
Nov

A riverfront Townhouse reorientated to focus on the Swan River

 Riverview Townhouse | Architects for Perth, Australia | Claremont, Perth

A terrace of riverside townhouse’s are desirable for their perfect location on the banks of the Swan River. The newly purchase townhouse has lost its 1970’s charm. There is great potential to enliven the simple interior with period fixture and fittings and recreate a modern open plan environment. The upper floor bedrooms are reconfigured to provide simple ensuite facilities. The living room, kitchen and dining space are reorientated to form a new focal point for the house, the ever changing Swan River.

21
Mar

An new outrigger extension added to a townhouse in the Keystone Conservation Area

Keystone Townhouse  | Architects for Islington | Kings Cross, London

The house was in a significant state of disrepair. forresterarchitects secured planning permission for a rear outrigger to the Keystone Conservation Area. To provide a reasonable level of accommodation the reconfiguration of the house will be necessary. A new bedroom was added to the second floor to replace the existing master bathroom. It will be necessary to relocate the sanitary provision of the house elsewhere without compromising the existing floor plan. The new rear outrigger extension will provide accommodation for a new shower room and a new bathroom. The extension will be entered from the existing stairwell and accessed from each half landing.

 

27
Mar

A mezzanine loft is added to a Belsize Park townhouse roof space.

Townhouse Mezzanine  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

To the top of a fine detached house in Belsize Park, the windows are under-sized and the bedroom spaces seem a secondary consideration; it was likely to be accommodation for house staff. Through a number of feasibility studies, we have highlighted the potential to provide an additional floor within the loft space. Our intention is to open the roof space and provide a modern loft style environment. This will provide a more enlivened environment for the children’s bedrooms. The ceiling to each bedroom is sculpted to form a void created between the mezzanine. A new loft stair will provide a feature to the new open-plan loft room with the mezzanine structure will be incorporated into the existing roof structure.
16
Mar

A secret cottage in the garden.

Cottage Refurbishment  | Architects for Camden | Highgate, North West London

It’s rare you find a cottage in your garden but my clients have that on purchasing their house in Highgate. That said it has remained under utilised over the years. It is now time for some upgrading and the cottage is to be enlivened to provide stand alone accommodation for your holidays or for the in-laws . When not used by guests it will have a certain amount of flexibility to provide a study area for the client’s daughters and their friends. In the evening it will be used as a party venue following dinner parties or where they can watch a film. The provision of a sliding partition wall will allow the cottage to be subdivided into dedicated areas to provide privacy. The mezzanine will be orientated to run the length of the cottage. It will remain as a visual connection to the ground floor and provide a dedicated study area with extra bedroom spaceTo assist in the flexibility of space clever joinery will be incorporated to conceal the bed when not in use.

10
Dec

Our nonconformist house extension is shortlisted for Don’t Move, Improve! 2016

Don’t Move Improve | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

Shortlisted by New London Architecture for a Don’t Move Improve 2016 award.
 
A modern interpretation of the London Roof it provides a modern and unique language for the rear of the mid terraced house. The roof structure is expressed as exposed timber rafter with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids the traditional roof construction of slate tile. Instead, a single polymeric roof membrane is used to provide a well insulated lightweight warm roof construction.
 
As part of the reconfiguration works the kitchen has moved into the middle of the house floor plan. A new open plan galley kitchen provides a better connection between the lounge to the rear and the dining room. The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and ideal for breakfast. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room to the West.
04
Sep

A new lease of life for a fine Art Deco mansion block flat.

Art Deco Refurbishment | Architects for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have submitted a remodelling proposal for a mansion block in a fine Art Deco building in Balham. The existing configuration was fine but many issues were problematic and need to be resolved. A new kitchen layout and reconfigured bathrooms were a priority for the client.

26
Jan

Absent_The School Library!

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

A school in Hackney has lost its library to the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. The new Head Teacher is going to change this and has asked a few parents to re-establish the library so the children can enjoy and focus on reading. Sant Design Studio together with forresterarchitects is pleased to be helping.
 
A design feasibility proposal has been approved and the library works will be carried out over the Easter half-term. With only the four walls of the classroom remaining we’re starting from first principles. In keeping with the changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture will be arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are accessible to all ages. When needed the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboardThe aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.

 

16
Jun

A duplex refurbishment to a second penthouse in St Johns Wood.

Duplex Penthouse Refurbishment | Architects for Westminster | St John’s Wood, North West London

The second penthouse in a prestigious development, located in St. John’s Wood, North West London has been completed by forresterarchitects. The same client, as the previous penthouse refurbishment, has purchased a second apartment as an investment property. It too required a fresh approach to enliven this luxury penthouse apartment which is configured as a duplex apartment. A simple muted palette is adapted to suit the client’s taste. As with the previous refurbishment, an open plan configuration is retained. In ‘Starck’ contrast to the opulence of the previous Rococo interior, a sleek modern approach provides vitality to this desirable apartment.

04
May

An new feature wall to an Art Deco flat.

 Art Deco Flat Refurbishment | Architects for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have remodelled a third floor flat in a fine Art Deco flat to a fine mansion block in Balham. The existing configuration was fine but some issues were problematic and need to be resolved. A feature wall provides a central focus for the flat. The wall can be circumnavigated to access a new kitchen layout and reconfigured bathrooms which were a priority for the client.

14
Feb

A double height lounge created within a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

coffee canister amazon