Category: Interior Design

01
Aug

Listed Building Consent for a Grade II Church in Denmark Hill.

Listed Building Consent | Architects for Southwark | Denmark Hill, South East London

forresterarchitects have recently submitted Listed Building Consent for the interior refurbishment of a Grade II Chapel. The project proposes the installation of a replacement screen within the foyer. The screen configuration will remain as the current screen, with large double doors that open onto the Lobby from the Church Meeting Room.
 
The newly designed foyer screen improves visibility between the Meeting Room and the Entrance Foyer. It establishes connectivity to the Chapel. Given the historical setting, the proposed screen has been designed to be a sympathetic addition. Being both carefully proportioned and made from high-quality materials. The oak frames and polished- brass detailing enhance the visual and architectural character of the vestibule.
 
Significantly the proposal has been designed to have a minimal impact on the existing fabric of the building. Sustainability has been considered as part of the submission. It is more difficult in historic buildings but not impossible for sensitive interventions. Previous improvements have been installed in Grove Chapel’s desire to reduce heat losses and increase the energy efficiency of the building. Yet retaining a welcoming appearance to visitors of the Chapel.
16
Jun

A duplex refurbishment to a second penthouse in St Johns Wood.

Duplex Penthouse Refurbishment | Architects for Westminster | St John’s Wood, North West London

The second penthouse in a prestigious development, located in St. John’s Wood, North West London has been completed by forresterarchitects. The same client, as the previous penthouse refurbishment, has purchased a second apartment as an investment property. It too required a fresh approach to enliven this luxury penthouse apartment which is configured as a duplex apartment. A simple muted palette is adapted to suit the client’s taste. As with the previous refurbishment, an open plan configuration is retained. In ‘Starck’ contrast to the opulence of the previous Rococo interior, a sleek modern approach provides vitality to this desirable apartment.

04
May

An new feature wall to an Art Deco flat.

 Art Deco Flat Refurbishment | Architects for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have remodelled a third floor flat in a fine Art Deco flat to a fine mansion block in Balham. The existing configuration was fine but some issues were problematic and need to be resolved. A feature wall provides a central focus for the flat. The wall can be circumnavigated to access a new kitchen layout and reconfigured bathrooms which were a priority for the client.

14
Feb

A double height lounge created within a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

21
Oct

Stay tidy. A bachelor pad with extensive bespoke storage solutions.

House Refurbishment | Architects for Camden | Primrose Hill, North West London

forresterarchitects have provided a design feasibility study for the house refurbishment of a duplex apartment in Primrose Hill.  The duplex flat is part of a modern purpose-built development in the fashionable area in North London. As a bachelor, the client was able to indulge his needs with specific requirements to keep the place tidy. The flat layout was simple. The design employs bespoke storage solutions to create living wall solutions to maximise on space. Sliding doors avoid taking up valuable space but also allow for an open plan feel when left in the open.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architecture for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…

01
Nov

A cool loft in fashionable North London features in House & Garden.

London Listed Architect | Architecture for London | forrester architects

forresterarchitects have designed a cool minimalist interior loft conversion which has just been published in the definitive guide to stylish living, House & Garden. It’s not your typical dormer solution. An extra floor was added to a Victorian mid-terraced house but an inspired client required ‘their’ space to be defined at the top of the house. Leaving the chaos of the school day behind. The loft provides panoramic views of the city. The roof topped only by a large glass oval roof-light overhead which slides open to reveal a sparkling moonlit sky.

16
Mar

We are listed in the international design magazine House & Garden exclusively for the London area.

House & Garden Feature | Architects for London | Forrester Architects

forresterarchitects are listed in the international design and decoration magazine House & Garden exclusively as architects in the London area. The design master class directory provides an interactive source of all the information you will need to renovate or build your own home. A number of high-profile projects by the practice across Central London have brought our work to the attention of this definitive guide to stylish living.

16
Sep

An investment property refurbishment in the Cornwall Conservation Area.

Investment Property | Architects for Kensington & Chelsea | Cornwall Conservation Area, West London

forresterarchitects are involved in the refurbishment of an apartment in a large garden square townhouse in West London. The proposal aims to reconfigure the internal layout which is in a poor condition and in need of modernisationThe apartment is currently configured as a one-bedroom apartment with a bathroom providing sanitary provision. The layout is configured as a modern one-bedroom apartment. The kitchen will remain open plan in layout to the living-room space and new sanitary provision will consist of one large bathroom. The property will provide a substantial rental income for the client.

23
Jul

A long overdue refurbishment complete with new basement floor is added to a Villa in the Mercers Conservation Area.

Conservation Refurbishment | London Borough of Islington | Mercers Conservation Area, North London

One of our commercial client’s has retained our services for the full internal and external conservation refurbishment of their fine Victorian villa in Tufnell Park, North London. The brief was to conserve and enhance the original period features of the house. This involved the reinstatement of lost decorative features and decorating with paints from a Victorian palette to compliment the character of the house.

Click here for more…