Category: Interior Design

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
16
Mar

A secret cottage in the garden.

Cottage Refurbishment  | Architecture for Camden | Highgate, North West London

It’s rare you find a cottage in your garden but my clients have that on purchasing their house in Highgate. That said it has remained under utilised over the years. It is now time for some upgrading and the cottage is to be enlivened to provide stand alone accommodation for the in-laws. When not used by guests it will have a certain amount of flexibility to provide a study area for the client’s daughters and their friends. In the evening it will be used as a party venue following dinner parties or where they can watch a film. The provision of a sliding partition wall will allow the cottage to be subdivided into dedicated areas to provide privacy. The mezzanine will be orientated to run the length of the cottage. It will remain as a visual connection to the ground floor and provide a dedicated study area with extra bedroom spaceTo assist in the flexibility of space clever joinery will be incorporated to conceal the bed when not in use.

10
Dec

Our nonconformist house extension is shortlisted for Don’t Move, Improve! 2016

Don’t Move Improve | Architect for Hackney | Stoke Newington, North London

shortlisted by New London Architecture for a Don’t Move Improve 2016 award.
 
A modern interpretation of the London Roof it provides a modern and unique language for the rear of the mid terraced house. The roof structure is expressed as exposed timber rafter with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids the traditional roof construction of slate tile. Instead, a single polymeric roof membrane is used to provide a well insulated lightweight warm roof construction.
 
As part of the reconfiguration works the kitchen has moved into the middle of the house floor plan. A new open plan galley kitchen provides a better connection between the lounge to the rear and the dining room. The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and ideal for breakfast. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room to the West.

Click here for more…

04
Sep

A new lease of life for a fine Art Deco mansion block flat.

Art Deco Refurbishment| Architect for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have submitted a remodelling proposal for a mansion block in a fine Art Deco building in Balham. The existing configuration was fine but many issues were problematic and need to be resolved. A new kitchen layout and reconfigured bathrooms were a priority for the client.

28
Aug

Asymmetrically arranged windows overlook a mews house courtyard garden in Belsize Park.

Mews House | Architect for Camden | Belsize Park, North West London

A long established ivy meanders across the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of a mews house. The lounge windows are juxtaposed asymmetrically to the rear facade overlooking the garden. Enlarged and arranged to take advantage of the fine views to the south-facing aspect overlooking Primrose Hill. It provides a double height living space with natural daylight throughout the day.

 

26
Jan

Absent_The School Library!

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

A school in Hackney has lost its library to the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. The new Head Teacher is going to change this and has asked a few parents to re-establish the library so the children can enjoy and focus on reading. Sant Design Studio together with forresterarchitects is pleased to be helping.
 
A design feasibility proposal has been approved and the library works will be carried out over the Easter half-term. With only the four walls of the classroom remaining we’re starting from first principles. In keeping with the changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture will be arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are accessible to all ages. When needed the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboardThe aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.

 

08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion. This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.

01
Aug

Listed Building Consent for a Grade II Church in Denmark Hill.

Listed Building Consent | Architects for Southwark | Denmark Hill, South East London

forresterarchitects have recently submitted Listed Building Consent for the interior refurbishment of a Grade II Chapel. The project proposes the installation of a replacement screen within the foyer. The screen configuration will remain as the current screen, with large double doors that open onto the Lobby from the Church Meeting Room.
 
The newly designed foyer screen improves visibility between the Meeting Room and the Entrance Foyer. It establishes connectivity to the Chapel. Given the historical setting, the proposed screen has been designed to be a sympathetic addition. Being both carefully proportioned and made from high-quality materials. The oak frames and polished- brass detailing enhance the visual and architectural character of the vestibule.
 
Significantly the proposal has been designed to have a minimal impact on the existing fabric of the building. Sustainability has been considered as part of the submission. It is more difficult in historic buildings but not impossible for sensitive interventions. Previous improvements have been installed in Grove Chapel’s desire to reduce heat losses and increase the energy efficiency of the building. Yet retaining a welcoming appearance to visitors of the Chapel.
16
Jun

A duplex refurbishment to a second penthouse in St Johns Wood.

Duplex Penthouse Refurbishment | Architects for Westminster | St John’s Wood, North West London

The second penthouse in a prestigious development, located in St. John’s Wood, North West London has been completed by forresterarchitects. The same client, as the previous penthouse refurbishment, has purchased a second apartment as an investment property. It too required a fresh approach to enliven this luxury penthouse apartment which is configured as a duplex apartment. A simple muted palette is adapted to suit the client’s taste. As with the previous refurbishment, an open plan configuration is retained. In ‘Starck’ contrast to the opulence of the previous Rococo interior, a sleek modern approach provides vitality to this desirable apartment.

04
May

An new feature wall to an Art Deco flat.

 Art Deco Flat Refurbishment | Architects for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have remodelled a third floor flat in a fine Art Deco flat to a fine mansion block in Balham. The existing configuration was fine but some issues were problematic and need to be resolved. A feature wall provides a central focus for the flat. The wall can be circumnavigated to access a new kitchen layout and reconfigured bathrooms which were a priority for the client.