Tag: Islington

30
Aug

Not! Another Side Extension.

Landscaped Garden Room | Architects for Islington | forrester architects

Our No Side Extension left such an impression on one of our neighbours that they decided to follow suit. Remaining distinctive, a full-width rear extension is avoided. The main objective remained: forge a stronger connection to the garden and capitalise on the expansive sky views afforded by the elongated rear gardens. A thoughtfully landscaped garden now serves as a visual link from the kitchen space.

The addition of a new bay window allows for carefully framed views of the garden and its surroundings. The proposition not only preserves the character of the existing building but also crafts a one-of-a-kind design solution that bridges the interior and exterior space. The delicate balance between transparency and privacy ensures that the space is not only bright and airy but also highly functional.

forresterarchitects have not just met the client’s needs but also elevated the distinctive character of the original building. The outcome is a space that harmoniously combines functionality and beauty.

17
Jul

An open kitchen garden with a view of the pond

Kitchen Garden Room | Architect for Archway | forrester architects

forresterarchitects have created a unique solution for a kitchen garden room in Archway, North London. Rather than a full-width rear extension, a single pier from the existing rear outrigger wall construction was retained, resulting in a space that provides a balance between transparency and privacy for the house, garden, and neighbors. The aim was to create a better connection to the garden and take advantage of the large areas of sky provided by the long rear gardens, resulting in a solution that avoids the need for a large voluminous extension.

The existing bay window and French doors were removed from the rear, allowing large framed views of the garden pond and beyond to be provided to the newly reconfigured ground floor plan. The design creates a unique architectural solution that respects the existing building’s character and provides a seamless transition between the interior and exterior spaces. The balance between transparency and privacy ensures that the space is bright and airy while still being functional.

The kitchen garden room is an example of how a thoughtful and considered design can provide a unique and innovative solution to a common problem. By working with the existing structure and taking advantage of the surrounding environment, forresterarchitects have created a space that meets the client’s needs while enhancing the existing building’s character. The result is a space that is functional, beautiful, and a perfect example of how good design can enhance our daily lives.

25
Feb

A little gem in the Canonbury Conservation Area frames views of an easterly sky

Glazed Facet Extension  | Architects for Islington | Canonbury Conservation Area

For an Islington townhouse in the Canonbury Conservation Area, forresterarchitects have designed a new extension that features a unique faceted glazed structure. The design concept is simple yet striking, with a series of angles that provide a rich sculptural form and define the new garden lounge extension.

The angles on the facade of the extension provide a notional subdivision for the different functions within the space, which in turn inform the language of the facade and the extent of privacy to the rear. This approach has resulted in a beautifully designed space that is both functional and visually appealing, offering the clients a contemporary and elegant living space. The faceted glazed structure allows for natural light to flood the space, creating a bright and welcoming atmosphere. The angles on the facade also create interesting and dynamic shadows throughout the day, adding to the visual interest of the space. 

The new garden lounge extension is a seamless addition to the Canonbury townhouse, complementing the original design while adding a contemporary touch. forresterarchitects have carefully considered the surrounding conservation area, ensuring that the extension is in harmony with its surroundings while still making a bold design statement.

 

21
Mar

An new outrigger extension added to a townhouse in the Keystone Conservation Area

Keystone Townhouse  | Architects for Islington | Kings Cross, London

forresterarchitects have obtained planning permission for a rear outrigger extension for a Keystone Conservation Area townhouse located near Kings Cross, London. The extension will provide additional accommodation and allow for the reconfiguration of the house to achieve a reasonable level of living space. To create this space, the existing master bathroom will be replaced with a new bedroom on the second floor. However, this will require the relocation of the house’s sanitary provision to another area without altering the existing floor plan.

The new rear outrigger extension will include a new shower room and a new bathroom, both accessible from each half landing and entered through the existing stairwell. This solution will provide additional space for the family without compromising the existing floor plan. Keystone Conservation Area is an area with a rich history and unique architecture, and forresterarchitects will ensure that the new extension complements the surrounding buildings.

The design will be carefully considered, and the materials chosen will be in keeping with the area’s traditional style. forresterarchitects will also work closely with the client to ensure their needs are met while adhering to the conservation area consent. By collaborating with the client, the team will create a space that is both functional and aesthetically pleasing.

 

05
Jun

Picture framed views of Canonbury through a new Orangery.

Townhouse Orangery | Architects for Canonbury | North London

forresterarchitects is currently refurbishing and enlarging a beautiful Islington townhouse in Canonbury, North London. As part of the refurbishment, a new kitchen is being extended on the first floor to create a largely glazed orangery. This will provide unrestricted views to the rear of the property, creating a seamless connection between the interior and the exterior.

To take advantage of the stunning views, there is an opportunity to provide a large picture window arrangement. forresterarchitects are currently working on feasibility studies to determine the best configuration of the glazed panels, which will be arranged to respond to the rich variety of windows on the rear facade. The result will be a beautifully designed space that maximizes the natural light and views, while preserving the original features of the townhouse. The orangery will add an elegant and contemporary touch to the property, providing the clients with a functional and visually appealing space that they can enjoy for years to come.

The new orangery will be a stunning addition to the property, providing a seamless connection between the interior and the exterior and maximizing the natural light and views. forresterarchitects attention to detail and careful consideration of the property’s original features have resulted in a beautifully designed space that is both functional and visually appealing.

17
Feb

A new first-floor Orangery provides a fine townhouse extension.

Townhouse Orangery | Architects for Canonbury | North London

For an Islington townhouse refurbishment and extension project, the forresterarchitects have proposed a raised ground floor entrance separate from the main house. The main requirement is for a larger kitchen, which will be extended on the first floor to create an orangery extension. This will provide additional space for a new dining room to be included within the kitchen. The roof is also being converted to add two bedrooms and a shower room. A panoramic loft room will offer stunning views of the city.

The orangery extension will be designed as a series of dual pitched roofs, and the massing of the building has been carefully considered to avoid creating an overbearing and boxy development at the rear. This will help the extension to blend in seamlessly with the existing building while also adding a touch of modernity. The project aims to make the most of the available space and to improve the functionality of the house while preserving its historic charm. The design has been carefully considered to ensure that the new extension is sympathetic to the existing architecture and does not overpower the original building. The addition of the orangery will not only provide a larger and more modern kitchen but will also bring in more natural light to the house. The raised ground floor entrance will give a separate identity to the house while also making it more accessible. The new loft rooms will provide extra living space and the panoramic views of the city will be an added bonus.

The townhouse orangery project is a perfect example of how a well-designed extension can enhance the functionality of a property while also preserving its character. forresterarchitects have managed to create a space that seamlessly blends the old with the new, and the end result will be a house that is more functional, spacious, and stylish.

 

01
Jul

A peek over the parapet.

Infill Parapet Extension | Architects for Tufnell Park | Islington

forresterarchitects recently designed an infill parapet extension for a townhouse in Tufnell Park, Islington. The new extension offers a breathtaking view of the setting sun, as it peeks over the parapet wall. The extension was constructed within a lovely mature garden, which adds a touch of natural beauty to the property.

One of the notable features of this new extension is the relocation of the kitchen, which now frames stunning views of the garden. This strategic positioning allows for a seamless transition between indoor and outdoor living spaces. The high level skylight on the west side of the extension further enhances the view of the sunset, adding a warm and welcoming ambiance to the space. forresterarchitects’ design approach focused on maximising the use of natural light and enhancing the visual connectivity between the interior and exterior spaces. The result is an extension that not only offers a stunning view of the garden and sunset, but also creates a warm and inviting atmosphere that complements the townhouse’s overall aesthetic.

This project showcases forresterarchitects’ expertise in designing extensions that complement and enhance the existing context. Our work in Tufnell Park and Islington demonstrates their ability to create modern and functional living spaces while preserving the traditional charm of the area.

18
Mar

Buying a Victorian workshop for your new office space? Add two floors of apartments to fund the mixed-use redevelopment.

Mixed-Use | Architects for Islington | Clerkenwell, East Central London

Forrester Architects is a London-based architectural practice that has recently submitted a design feasibility study for a mixed-use development project in the bustling Soho district. The project aims to provide a new, dynamic headquarters for a media company looking to expand its business operations.

The proposed development will involve the refurbishment of an existing building to meet the media company’s growing needs, with the addition of two new private residential floors that will provide additional income to fund the project. forresterarchitects expertise in architectural design for mixed-use properties makes them well-suited to handle this project, which seeks to create a space that meets both commercial and residential needs. forresterarchitects specialise in designing mixed-use properties in Islington, Clerkenwell, and East Central London. Their experience in this field is evident in the proposed development, which takes into account the unique challenges of building in the densely populated and highly competitive Soho district. forresterarchitects design feasibility study is a testament to their commitment to creating spaces that are both functional and visually appealing, while also addressing the needs of their clients. The media company’s new headquarters will be a vibrant addition to the Soho district, providing much-needed space for business operations while also contributing to the local community by adding new residential units. The addition of private residential floors will not only provide additional income to fund the project but will also help to address the ongoing housing crisis in London.

Overall, Forrester Architects’ proposed development is a well-conceived and thoughtful response to the unique needs of a media company looking to establish a new headquarters in one of London’s most vibrant districts. Their expertise in designing mixed-use properties in Islington, Clerkenwell, and East Central London will undoubtedly serve them well as they navigate the complexities of this exciting project.

18
Nov

A new extension to a house in the Barnsbury Conservation Area.

Refurbishment & Extension | Architects for Islington | Barnsbury Conservation Area, North London

forresterarchitects has received planning approval for a refurbishment and extension project in the Barnsbury Conservation Area of Islington. The modern house, which is purpose-built and located within the area, will undergo a modest design proposal to add a rear garden extension and roof dormer. The proposed design will provide a large open plan ground floor and a spacious bedroom on the roof. The extension will be clad in copper, which complements the red brick and tile of the surrounding environment.

The Barnsbury Conservation Area is known for its historic architecture, and purpose-built houses in the area are not often added to. forresterarchitects’ design proposal was carefully crafted to satisfy the planning and building control regulations and respect the neighborhood’s character. The approval of this project highlights forresterarchitects ability to create thoughtful designs that are both functional and visually appealing.

The addition of a large open plan ground floor and spacious bedroom on the roof will provide the homeowner with more living space while still respecting the area’s regulations. The use of copper as the extension’s cladding adds a modern twist to the historic environment. forresterarchitects’ attention to detail and understanding of the local area’s regulations are key factors in this successful planning application.

18
Jun

An open plan ground floor to a house in Palmers Green.

Open Plan Ground Floor | Architects for Parsons Green

forresterarchitects have put forward a proposal for a planning application to build a new open plan extension at the back of a detached house in Palmers Green, North London. The new extension would create a big open plan space on the ground floor, perfect for a family room. To achieve this, they plan to remove some of the internal walls and reconfigure the entire ground floor.

The idea behind the project is to create a seamless flow between the different spaces on the ground floor, making it easier for the family to move around and interact with each other. By removing some of the internal walls, they can create a bigger and brighter space that feels more welcoming and spacious. This type of open plan ground floor layout is becoming increasingly popular in modern homes, as it allows families to spend more time together and makes entertaining guests easier. It’s a great way to create a more relaxed and informal atmosphere, as well as making the most of the available space.

forresterarchitects have experience in designing open plan spaces that are both functional and stylish. They understand how important it is to get the layout right and to ensure that the space is well-lit and comfortable to spend time in.

coffee canister amazon