Category: Commercial

18
Mar

A new patisserie provides a vibrant street presence to North London

Patisserie Extension | Architects for Park Royal | North London

On a busy, anonymous road in North London a well established patisserie has been relocated due to the implication of the HS2 infrastructure. The relocation meant the loss of their most profitable income stream-the patisserie. The new commercial premises has an under utilised area of adjacent land which offers the potential for development. A new patisserie is proposed to reestablish a relaxed environment to eat, drink and relax. A simple geometric form will provide a new patisserie, shisha tent and terrace adjacent to the highly productive bakery shop. The new patisserie will provide notable new landmark to the local area which will appeal and attract new customers.In a simple linear plan it will provide a warm and relaxed internal environment. Glazed at each end it provides interesting framed views through the patisserie and terrace beyond.

18
Aug

Barrel vaults and glazed brick slips enhance an office refurbishment in Jersey.

 Glazed Brick Slips Facade | Architects for Jersey | St. Helier, Jersey

A series of shallow barrel vaulted arches provides a visually interesting architectural form to Commercial Street. The canopy provides cover from the elements but the street frontage is a little dated. The proposed refurbishment will provide an enlivened street frontage to a busy thoroughfare.

A rigorous design approach to provided a considered architectural solution. The barrel vault is retained as a visually interesting form to draw your eye to the building entrance. Beneath the canopy, a series of existing brick piers will reestablish a new regular rhythm across the length of the facade. Each of the brick piers is enhanced with a new glazed brick slip to enliven the facade.

27
Dec

In through the outdoor.

School Library | Architects for Hackney | Clissold Road, Stoke Newington

As part of the design feasibility proposals for the improvement of Betty Layward school. The next issue is external circulation. The morning drop is made difficult as the school is accessed between two townhouses. The width is restricted to all the parents and children bottlenecking at this entrance each morning. Alternative strategies are being implemented. large loop around the perimeter of the school has provided some relief. It does involve entering the school through the car park and exiting through the front gate. The circular route does alleviate that feeling of swimming against the tide of parents as you try to leave the school.

18
Mar

Buying a Victorian workshop for your new office space? Add two floors of apartments to fund the mixed-use redevelopment.

Mixed-Use | Architects for Islington | Clerkenwell, East Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mixed-use development for a media company. They require a new vibrant London headquarters. The refurbishment of an existing building requires re-planning to deal with their expanding business. Two new floors of private residential accommodation will be provided to add significant extra income in the funding of the development.

16
Feb

Increase the rental value of your commercial office refurbishment with one simple move. Add a door!

Office Refurbishment | Architects for Hammersmith & Fulham | West London

forresterarchitects have completed the office refurbishment of a commercial property in Hammersmith, West LondonA dedicated entrance has been inserted into the East Wing of the newly acquired commercial office building. The new reception foyer to the commercial office floor plate has significantly increased its potential rental value for the client. Add to that a highly visible street frontage presents a new profile for its new occupants, a growing interactive media company. A minimalist language compliments a new frameless glass entrance which improves transparency to the street whilst maintaining key security considerations for the entire building.

18
Oct

A stonemason’s new garden studio added under Permitted Development in Stoke Newington.

Permitted Development | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a garden studio for a former client in Stoke Newington. A bright and airy stonemason’s studio is added to the garden as a sculpted form with one carved feature stone wall. In the evenings it doubles as terrace for catching for the late evening sun and a gin and tonic. The studio was secured under permitted development rights.

16
Sep

An investment property refurbishment in the Cornwall Conservation Area.

Investment Property | Architects for Kensington & Chelsea | Cornwall Conservation Area, West London

forresterarchitects are involved in the refurbishment of an apartment in a large garden square townhouse in West London. The proposal aims to reconfigure the internal layout which is in a poor condition and in need of modernisationThe apartment is currently configured as a one-bedroom apartment with a bathroom providing sanitary provision. The layout is configured as a modern one-bedroom apartment. The kitchen will remain open plan in layout to the living-room space and new sanitary provision will consist of one large bathroom. The property will provide a substantial rental income for the client.

01
Sep

A Victorian piano factory is going future proof in its new office fit-out.

Commercial Office Fit-Out | Architects for Camden | Camden Town, North West London

forresterarchitects have completed a commercial office fit out involving the upgrade and reconfiguration of a media analysts headquarters in Camden Town. Originally a Victorian piano factory the building infrastructure was dated and at full capacity. An exercise in office space planning with dedicated furniture and workstations increased the occupancy capacity of the office space by a further 30%. The improvements to power and data supply ensured productivity was at its best for the future and that power would remain on without fail. Essential for a business entirely reliant on the internet for its information.

01
Apr

A little retail therapy for boutique retail refurbishment in Mayfair.

Retail Refurbishment | Architects for Westminster | Mayfair, West London

forresterarchitects have completed a retail refurbishment for a shoe designer’s Central London boutique shop. The brief for the shop required an increase in office workstations. To cope with the international pace of growth an upgrade to the power and data infrastructure is essential. More recently a first-floor gallery space has been added to launch the forthcoming fashion delights.

01
Jun

A change of use for a former office block in Camden Town.

Change of Use| Architects for Camden | North West London

forresterarchitects are involved in the refurbishment of a retail/commercial property in North West London. As a former commercial office a change of use was necessary to convert each floor into a series of two bedroom apartments. To the ground floor a new retail development provides a new commercial proposal to a main Camden High Street thoroughfare.