Category: Extensions & Conversions

31
Oct

A pergola extension informed by the client’s style

Pergola Extension | Architects for Newham | East Ham, East London

An inclined exposed roof structure informs the interior and extends outside to form a garden pergola to the South-facing terrace. As well as providing a passive solar shading device to the interior the rafters create a wonderful shaded terrace overlooking the garden. A slight offset to the rafter lines informs the pergola orientation to shade the interior from the sun path, which align with the wide boarded engineered timber floorboards to provide a visually interesting interior.

The client’s character informs the interior with a distinctly retro style with a touch of the Scandinavian influence complimenting a way of living, pairing its minimalist form with affordability. Add to that distinctive mid-century modernist furniture provides simple lines and natural materials to offer natural warmth across the interior.

More details of the project here.

 

30
Sep

A open fire box provides a new hearth to a Southwark townhouse

Kitchen Rotisserie | Architect for Southwark | forrester architects

A Grade II Listed North London townhouse has received a full house refurbishment and interesting addition to the dining room by forresterarchitects. The traditional fire and hearth has been replaced with an open flame rotisserie to the dining room of a townhouse refurbishment in South East London.

An extensive refurbishment to the West Square Conservation Area townhouse has retained its original charm and character. Located to the lower ground floor, the kitchen and dining space needs to make the most of the limited daylight to the front and rear.

For many townhouses the existing kitchen is too small or inappropriately configured for modern living. Enhancing the new kitchen and dining space is the result of a considered material choice, making the most of reflected light and the addition of interesting features to contribute to an informal, and entertaining heart of the house.

More details of the project here.

20
Mar

A Surrey cottage is a perfect home from home

Period Cottage Refurbishment | Architect for Surrey | forrester architects

A period cottage previously divided into two has received an extensive refurbishment. The client was keen to retain traditional features and compliment the five bedrooms with upgraded bathrooms. Two back to back open fireplaces provide warmth and character to the main reception room with a new antique parquet floor connecting to the other family rooms. An open plan arrangement to the rear of the house connects the family and garden room to the large island kitchen layout.  To the roof, a new dormer conversion has added a master bedroom and ensuite which overlooks a large landscaped garden.

20
Feb

Large format hand made clay tile proposed for a North London rear extension.

Danish clay tile extension | Architects for Hackney | forrester architects

A rear extension to North London has been designed to respond directly to its immediate context. The new rear extension has been configured as one distinct volume and is expressed in a clay-tile cladding. The large format Danish clay tile, as a traditional hand made material, is contextually sympathetic to the palette of the materials to adjacent townhouse rear gardens. The roof form is configured to take advantage of the unrestricted southwest facing aspect. Under the roof, a double height volume allows the warm air to rise naturally to the highest point of the roof space and then circulate to maintain a consistent room temperature. To the rear of the garden and modest studio is provided as a home working space.

20
Jan

Green Oak barn extension added to a traditional Cotswolds cottage

Green Oak Barn Extension | Architects for Cotswolds | forrester architects

The Coach House is a detached stone house located within the Cotswolds AONB. There are a number of character features to this well proportioned building including a steep slated roof with two impressive Cotswold stone fireplaces, exposed stone walls, timber beams and stone window seats. The house is requires a full interiors refurbishment with a new extension to the rear of the house. Inspired by the light industrial and agricultural forms which predominate the local surrounding area, the roof form is  developed further to provide a simple architectural response. In keeping with the key principles of the proposed development, a sustainable drainage solution for surface water will be provided. A number of techniques generally based on natural drainage features to collect, treat, store and then release storm water slowly in to the environment.

 

06
May

A garden pergola provides inspiration for a new East London extension

Pergola Extension | Architects for Newham | East Ham, East London

The new rear garden pergola extension is perfectly orientated. The garden enjoys sunshine from the early morning sunrise through to the late evening as the Sun travels uninterrupted across the sky to the West. The extension will enhance and create a visual dialogue between the house, the garden and the sky beyond. A series of layers to the facade frame views and connectivity to the garden. An exposed roof structure extends into the garden to form a garden pergola providing a passive solar shading device to the interior.

12
Apr

A new garden studio extension in the garden vernacular

Garden Studio Extension | Architects for Oxford | Temple Cowley, Oxford

The new garden studio extension provides a considered design solution to a corner plot in Oxford. Initial feasibility studies have ruled out a conventional rear extension. Due to the site constraints, imposed by the irregular property demise, any rear extension would obstruct access into the rear garden or potentially be problematically located adjacent to the garden of the neighbouring property. The front-side garden offers a significant and viable alternative location for a new garden studio extension.

17
May

Two neighbours add a roof top extension to double the area of their maisonette.

Roof Top Extension  | Architects for Camden | Camden Square Conservation Area

The owners of the top floor flats to Cliff Road, together, aim to improve the quality of the existing housing stock. A new roof extension is proposed to the existing flat roof terrace. It provides bright and airy living rooms to the new roof space.Each flat currently provides one bedroom accommodation. Both flats, as part of the planning submission, will carry out a full refurbishment as part of the works as each property requires modernisation. Both flats will be modestly reconfigured to improve the accommodation and sanitary provision.

19
Jan

Convert the undercroft to add a little rental income.

Undercroft Conversion | Architects for Wellington | New Zealand

Set on the hills of Khandallah, a lower ground floor undercroft provides a voided space to accommodate the exposed hillside. The volume is large enough to provide a one bedroom studio flat. Realising the potential of the under utilised space will provide rental income to a highly desirable neighbourhood in Wellington. With its own front door access it will provide an simple conversion to the colonial style house.

05
Jun

Picture framed views of Canonbury through a new Orangery.

Townhouse Orangery | Architect for Canonbury | North London

A fine Islington townhouse in Canonbury is being refurbished and enlarged by forresterarchitects. A new large kitchen is being extended on the first floor to form a largely glazed orangery. With unrestricted views to the rear. There is an opportunity to provide a large picture window arrangement. We are currently working on feasibility studies on the configuration of the glazed panels which will be arranged to respond to the rich variety of windows to the rear facade. 

coffee canister amazon