Category: Extensions & Conversions

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
07
Apr

Not the only way to do a dormer conversion…

Dormer Conversion | Architecture for Essex | Hornchurch, Romford

forresterarchitects are nearing the end of the complete rebuilding of a semi-detached house in Hornchurch, Essex. An alternative design to a new dormer conversion complete with 6m extension and house refurbishment in the heart of Essex. The house has been planned around a new stairwell which has been repositioned to serve a new floor added to the top of the house. Every room has been reconfigured and the floor plan is now much more efficient. The energy efficiency of the house has been improved with new double glazed units replacing all single glazed windows.  At 6m deep, a larger than normal extension has also been granted planning permission to the rear and provides an open plan arrangement.

02
Mar

Our ‘butterfly’ roof is featured in Dezeen.

Save The London Roof | Architecture for Hackney | Stoke Newington, Hackney

The London roof is fast disappearing! As people don’t move and improve their homes, converting the roof space no longer protects the distinct parapet rooflineKeen to avoid the mundane lean-to extension, the new rear extension is a modern interpretation of the traditional London Roof form.
 
Hot off the press! We’re featured in Dezeen.
 
The roof provides an enlivened architectural language to the rear gardens of this mid-terraced house in North London. The ‘butterfly’ roof is expressed as exposed timber rafters. It provides a dynamic architectural feature and natural warmth to the living room. The original ceiling height was too low for a living room so it was necessary to excavate to create a more generous room volume. The new living floor level has been reduced to provide a ceiling height more in keeping with the rest of the house.
 
A new wood-burning stove provides a focal point to the living room. A new library wall which hangs from the timber rafters occupies one side of the living room. In the evening the lighting is subtle and located with indirect spotlights and avoids the need for pendant lights hanging in the room.
 
As part of the refurbishment works the entire ground floor has been reconfigured. The kitchen has moved from the back of the house and has been relocated between the new living room and the dining roomThe kitchen avoids high-level cupboards with two long counters providing an extensive work surfaces area to each side. The dining room has moved to the bay fronted room overlooking the street. The dining room retains many of the traditional decorative features expected of a Victorian terrace house. The colour scheme is bold and is complimented by the addition of a modern 1950’s furniture and light fittings. The dining room is now orientated for breakfast with the sun rising from the East. To the West, a large hexagonal glass window frames views of the small garden for the setting sun in the evening.

Photography by Adam Scott

02
Feb

No kitchen extension is just an island.

Kitchen Extension | Architect for Camden | Belsize Park, North West London

A new outrigger extension is required to replace the original kitchen extension. A new form is explored to avoid the typical full-width extension.  A series of angled facets is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen and define the preparation, washing and breakfast areasThe aim is to respond to and respect its sensitive garden setting in terms of material, language, form and construction. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device from the sun. It drops to the rear against the neighbouring adjacent extension.

02
Jan

Double-height maisonette in the Dartmouth Park Conservation Area.

Double-Height Maisonette | Architecture for Camden | Dartmouth Park Road, North West London

Currently configured as a two bedroom with a fine South facing aspect. The internal layout to a Dartmouth Park maisonette is to completely reconfigured. The main living rooms are moved to the rear with the creation of an open plan double-height space which opens onto the rear garden. Two extra bedrooms are relocated to the rear of the property other bedrooms. The new maisonette with better connectivity with the garden now feels more like a new house.

10
Dec

Our nonconformist house extension is shortlisted for Don’t Move, Improve! 2016

Don’t Move Improve | Architect for Hackney | Stoke Newington, North London

shortlisted by New London Architecture for a Don’t Move Improve 2016 award.
 
A modern interpretation of the London Roof it provides a modern and unique language for the rear of the mid terraced house. The roof structure is expressed as exposed timber rafter with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids the traditional roof construction of slate tile. Instead, a single polymeric roof membrane is used to provide a well insulated lightweight warm roof construction.
 
As part of the reconfiguration works the kitchen has moved into the middle of the house floor plan. A new open plan galley kitchen provides a better connection between the lounge to the rear and the dining room. The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and ideal for breakfast. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room to the West.

Click here for more…

09
Nov

Books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library.

School Library | Architect for Hackney | forrester architects

The books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library. The library opened its doors today and the ribbon was cut by author and illustrator Jane Ray.  A school has reclaimed space from the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. Throughout the development, the parents were involved to re-establish the library. The children can enjoy and focus on reading on paper and not on screen.
 
The works are being carried out over the summer and completed for the new term. In keeping with the rapidly changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture has been arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are made to be accessible to all ages. And when needed by a full classroom the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboard.
 
The aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.
02
Oct

A country house refurbishment in Cambridge.

Country House | Architect for Cambridge | Great Shelford, Cambridgeshire

We are working with Callender Howorth on a fine country house and outbuildings in Great Shelford, Cambridge. A series of interconnected buildings are to be enlivened with a contemporary refurbishment. The traditional materials will be enhanced and complemented to provide a modern environment. A new roof conversion will provide a sizeable extra floor to the main house and provide dedicated accommodation for the au pair.

31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architect for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.

 

20
May

A double height rear extension to the De Beaviour Conservation Area.

Lower Ground Refurbishment & Extension | Architects for Hackney | De Beaviour Conservation Area, North London

forresterarchitects have submitted a householder planning application for a fine Victorian terraced house in the De Beaviour Conservation Area. The newly purchased house the upper floors are proportioned and bright. The lower ground floor partly due to its North facing aspect is a little gloomy. The client’s need is for a brighter equipped kitchen and bedroom connecting more to the garden. A new glazed rear extension is proposed. It provides framed views of the garden from the kitchen and stairwell corridor resulting in a bright day-lit environment. A double height glazed roof-light space is proposed to the dining area and aims to provide as much natural light as possible to the back of the house. The key to the proposed configuration is the retention of an existing roof terrace. It will continue to be used for afternoon gatherings and evening drinks. The house is currently configured as a three bedroom private dwelling. The proposal provides a fourth bedroom for guests with an extra wet-room shower room provided