Category: Extensions & Conversions

06
May

A garden pergola provides inspiration for a new East London extension

Garden Pergola Extension | Architects for Newham | East Ham, East London

forresterarchitects has designed a new rear garden pergola extension that takes full advantage of the orientation of the property located in East Ham, East London, in the borough of Newham. The extension has been carefully planned to allow the garden to receive sunlight throughout the day, from early morning to late evening, as the sun moves across the sky to the west. The extension has been designed to improve the visual connection between the house, the garden, and the sky beyond.

The pergola extension is characterized by a series of layers that frame views and create a strong sense of connection between the interior and the garden. The design takes into consideration the orientation of the property and the movement of the sun throughout the day. An exposed roof structure extends into the garden to form a garden pergola that provides a passive solar shading device to the interior. The pergola will protect the interior from direct sunlight while allowing for natural light to enter the space. The design will also help to regulate the temperature of the interior space, reducing the need for artificial heating and cooling.

The garden pergola extension will provide a beautiful and functional addition to the property. The pergola will create a shaded outdoor space that can be used for dining, relaxation, and entertaining. The extension will also enhance the visual appeal of the property, creating a seamless connection between the interior and the garden. The design will provide a contemporary and stylish solution that is sympathetic to the existing property while providing a new and exciting space for the owners to enjoy.

12
Apr

A new one bed flat extension in the garden vernacular

One Bed Flat Extension | Architects for Oxford | Temple Cowley, Oxford

forresterarchitects have developed a unique one bed flat extension for a corner plot in Temple Cowley, Oxford. The project involved creating a one-bedroom flat extension that considered the site constraints imposed by the irregular property demise. The feasibility studies revealed that a conventional rear extension would obstruct access to the rear garden or potentially conflict with the neighboring property.

Instead, forresterarchitects designed a new addition that allows for the reconfiguration of the existing floor plan. The dining and lounge areas are located between the bedroom and extension to provide a bright and airy living environment. Additionally, the new extension provides a second bedroom and a dedicated studio/library for the academics. The design solution is considered and well-executed, providing a considered response to the unique challenges of the site. By creating a one-bedroom flat extension that works with the property’s irregularities, forresterarchitects were able to maximize the space available and provide a comfortable and functional living environment. The addition of a second bedroom and dedicated studio/library adds value to the property and meets the client’s specific needs.

17
May

Two neighbours add a roof top extension to double the area of their maisonette.

Roof Top Extension  | Architects for Camden | Camden Square Conservation Area

The owners of the top floor flats to Cliff Road, together, aim to improve the quality of the existing housing stock. A new roof extension is proposed to the existing flat roof terrace. It provides bright and airy living rooms to the new roof space. Each flat currently provides one bedroom accommodation. Both flats, as part of the planning submission, will carry out a full refurbishment as part of the works as each property requires modernisation. Both flats will be modestly reconfigured to improve the accommodation and sanitary provision.

19
Jan

Convert the undercroft to add a little rental income.

Undercroft Conversion | Architects for Wellington | New Zealand

forresterarchitects is currently working on an undercroft conversion project in Khandallah, a suburb in Wellington, New Zealand. The site is situated on the hills of Khandallah and boasts a lower ground floor undercroft that currently remains under-utilised. forresterarchitects plan to convert this voided space into a one-bedroom studio flat, thus realising its full potential. The studio flat will be accessible via its own front door, providing a simple conversion to the colonial style house.

The converted undercroft will provide rental income to the highly sought-after neighbourhood in Wellington. With a large enough volume, the undercroft is ideal for accommodating the exposed hillside. The conversion will help to unlock the space’s potential and increase the value of the property. Our vision for the undercroft conversion involves creating a spacious and functional living area that blends seamlessly with the existing colonial-style house. The design will be sympathetic to the house’s existing features, while incorporating modern amenities and finishes to ensure maximum comfort for the occupants. We are working closely with the client to ensure that their vision for the undercroft conversion is realised. They will provide expert advice on planning and construction, ensuring that the project is completed on time, within budget, and to the highest quality standards.

The undercroft conversion project in Khandallah is an exciting opportunity to breathe new life into an under-utilised space. The converted one-bedroom studio flat will provide a valuable addition to the property, creating a unique living space that is both functional and attractive. 

05
Jun

Picture framed views of Canonbury through a new Orangery.

Townhouse Orangery | Architects for Canonbury | North London

forresterarchitects is currently refurbishing and enlarging a beautiful Islington townhouse in Canonbury, North London. As part of the refurbishment, a new kitchen is being extended on the first floor to create a largely glazed orangery. This will provide unrestricted views to the rear of the property, creating a seamless connection between the interior and the exterior.

To take advantage of the stunning views, there is an opportunity to provide a large picture window arrangement. forresterarchitects are currently working on feasibility studies to determine the best configuration of the glazed panels, which will be arranged to respond to the rich variety of windows on the rear facade. The result will be a beautifully designed space that maximizes the natural light and views, while preserving the original features of the townhouse. The orangery will add an elegant and contemporary touch to the property, providing the clients with a functional and visually appealing space that they can enjoy for years to come.

The new orangery will be a stunning addition to the property, providing a seamless connection between the interior and the exterior and maximizing the natural light and views. forresterarchitects attention to detail and careful consideration of the property’s original features have resulted in a beautifully designed space that is both functional and visually appealing.

03
Nov

An inside-outside garden extension.

Inside-Outside Garden Extension | Architects for Lewisham | Forrester Architects

forresterarchitects have designed an innovative inside-outside garden extension for a client in South London who has a love for their long mature garden. The garden room design proposal aims to bring the garden into the new kitchen and dining room space, which will be a seamless addition to the existing building.

The original London brickwork facade of the garden room will undulate along its length, providing glimpses of the garden in all directions. This unique design concept results in a fine garden room that is both functional and visually striking. The undulating form of the facade is an innovative approach that allows the garden room to seamlessly blend with the natural surroundings. The result is a space that feels connected to the outdoors, while still providing all the comforts of an indoor living space. The garden room is designed to be a versatile space that can be used for a variety of purposes. It will serve as an extension to the existing kitchen and dining room, providing additional space for entertaining or relaxation. The undulating form of the facade also creates interesting shadows and patterns throughout the day, adding to the visual interest of the space.

The unique design concept of the undulating brickwork facade provides glimpses of the garden in all directions, resulting in a fine garden room that seamlessly blends with the natural surroundings. The garden room is a versatile space that can be used for a variety of purposes, making it a valuable addition to the client’s home.

01
Jul

A peek over the parapet.

Infill Parapet Extension | Architects for Tufnell Park | Islington

forresterarchitects recently designed an infill parapet extension for a townhouse in Tufnell Park, Islington. The new extension offers a breathtaking view of the setting sun, as it peeks over the parapet wall. The extension was constructed within a lovely mature garden, which adds a touch of natural beauty to the property.

One of the notable features of this new extension is the relocation of the kitchen, which now frames stunning views of the garden. This strategic positioning allows for a seamless transition between indoor and outdoor living spaces. The high level skylight on the west side of the extension further enhances the view of the sunset, adding a warm and welcoming ambiance to the space. forresterarchitects’ design approach focused on maximising the use of natural light and enhancing the visual connectivity between the interior and exterior spaces. The result is an extension that not only offers a stunning view of the garden and sunset, but also creates a warm and inviting atmosphere that complements the townhouse’s overall aesthetic.

This project showcases forresterarchitects’ expertise in designing extensions that complement and enhance the existing context. Our work in Tufnell Park and Islington demonstrates their ability to create modern and functional living spaces while preserving the traditional charm of the area.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North West London is in a wonderful setting. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden. 
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. See four new build houses realised to an inner city brownfield site.
The innovative design avoids the usual full width house extensionThe shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
07
Apr

Not the only way to do a dormer conversion…

Dormer Conversion | Architects for Essex | Hornchurch, Romford

forresterarchitects are nearing the end of the complete rebuilding of a semi-detached house in Hornchurch, Essex. An alternative design to a new dormer conversion complete with 6m extension and house refurbishment in the heart of Essex. The house has been planned around a new stairwell which has been repositioned to serve a new floor added to the top of the house. Every room has been reconfigured and the floor plan is now much more efficient. The energy efficiency of the house has been improved with new double glazed units replacing all single glazed windows.  At 6m deep, a larger than normal extension has also been granted planning permission to the rear and provides an open plan arrangement. A full architectural service was provided from inception through to contract administration and completion. 

02
Mar

Our ‘butterfly’ roof is featured in Dezeen.

Save The London Roof | Architects for Hackney | Stoke Newington, Hackney

The London butterfly roof is fast disappearing! As people don’t move and improve their homes, converting the roof space no longer protects the distinct parapet rooflineKeen to avoid the mundane lean-to extension, the new rear extension is a modern interpretation of the traditional London Roof form.
 
 
The roof provides an enlivened architectural language to the rear gardens of this mid-terraced house in North London. The ‘butterfly’ roof is expressed as exposed timber rafters. It provides a dynamic architectural feature and natural warmth to the living room. The original ceiling height was too low for a living room so it was necessary to excavate to create a more generous room volume. The new living floor level has been reduced to provide a ceiling height more in keeping with the rest of the house.
 
A new wood-burning stove provides a focal point to the living room. A new library wall which hangs from the timber rafters occupies one side of the living room. In the evening the lighting is subtle and located with indirect spotlights and avoids the need for pendant lights hanging in the room.
 
As part of the refurbishment works the entire ground floor has been reconfigured. The kitchen has moved from the back of the house and has been relocated between the new living room and the dining roomThe kitchen avoids high-level cupboards with two long counters providing an extensive work surfaces area to each side. The dining room has moved to the bay fronted room overlooking the street. The dining room retains many of the traditional decorative features expected of a Victorian terrace house. The colour scheme is bold and is complimented by the addition of a modern 1950’s furniture and light fittings. The dining room is now orientated for breakfast with the sun rising from the East. To the West, a large hexagonal glass window frames views of the small garden for the setting sun in the evening.