Category: Sketch/Feasibility

05
Jun

Picture framed views of Canonbury through a new Orangery extension.

Townhouse Orangery | Architect for Canonbury | North London

A fine Islington townhouse in Canonbury is being refurbished and enlarged by forresterarchitects. A new large kitchen is being extended on the first floor to form a largely glazed orangery. With unrestricted views to the rear. There is an opportunity to provide a large picture window arrangement. We are currently working on feasibility studies on the configuration of the glazed panels which will be arranged to respond to the rich variety of windows to the rear facade. 

27
Mar

A mezzanine loft is added to a Belsize Park townhouse roof space.

Townhouse Mezzanine  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

To the top of a fine detached house in Belsize Park, the windows are under-sized and the bedroom spaces seem a secondary consideration; it was likely to be accommodation for house staff. Through a number of feasibility studies, we have highlighted the potential to provide an additional floor within the loft space. Our intention is to open the roof space and provide a modern loft style environment. This will provide a more enlivened environment for the children’s bedrooms. The ceiling to each bedroom is sculpted to form a void created between the mezzanine. A new loft stair will provide a feature to the new open-plan loft room with the mezzanine structure will be incorporated into the existing roof structure.
08
Oct

A new-build house near Hampstead Village.

New Build House | Architect for North West London | Forrester Architects

We’re looking into a new build house solution for a current client. There is already a house on the plot but it is considered by Camden Planning of no architectural merit. It will be demolished. In its place a new open plan house of approximately 3000sq/ft. Near to Hampstead Village, the house will be set within the local conservation area. Our client is keen to avoid over developing the site and the house will not be overbearing scale and massing. The street facade will present a masonry frontage to complement the traditional context. To the rear, the garden is South facing and a sustainable energy strategy will be adopted to make the most of its perfect aspect.

02
Feb

No kitchen extension is just an island.

Kitchen Extension | Architect for Camden | Belsize Park, North West London

A new outrigger extension is required to replace the original kitchen extension. A new form is explored to avoid the typical full-width extension.  A series of angled facets is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen and define the preparation, washing and breakfast areasThe aim is to respond to and respect its sensitive garden setting in terms of material, language, form and construction. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device from the sun. It drops to the rear against the neighbouring adjacent extension.

02
Jan

Double-height maisonette in the Dartmouth Park Conservation Area.

Double-Height Maisonette | Architecture for Camden | Dartmouth Park Road, North West London

Currently configured as a two bedroom with a fine South facing aspect. The internal layout to a Dartmouth Park maisonette is to completely reconfigured. The main living rooms are moved to the rear with the creation of an open plan double-height space which opens onto the rear garden. Two extra bedrooms are relocated to the rear of the property other bedrooms. The new maisonette with better connectivity with the garden now feels more like a new house.

27
Dec

In through the outdoor.

School Library | Architect for Hackney | Clissold Road, Stoke Newington

As part of the design feasibility proposals for the improvement of Betty Layward school. The next issue is external circulation. The morning drop is made difficult as the school is accessed between two townhouses. The width is restricted to all the parents and children bottlenecking at this entrance each morning. Alternative strategies are being implemented. large loop around the perimeter of the school has provided some relief. It does involve entering the school through the car park and exiting through the front gate. The circular route does alleviate that feeling of swimming against the tide of parents as you try to leave the school.

04
Dec

Early sketches for interlocking houses on a Brownfield site in North London.

New-Build Houses| Architect for Hackney | Stoke Newington, North London

Our Harcombe house extension in Stoke Newington has been Built on a landlocked brownfield site in North London. The four interlocking house is simple brick constructions with oversized windows. The upper floors are spacious double-height living rooms with plenty of daylight and framed views of the local environment. Each of the open plan kitchens has direct access to a private external terrace, which is located between each house.

12
Jun

A new plot for three new-build houses.

Three New-Build Houses | Architect for London | North West London

forresterarchitects are preparing a feasibility study for three new-build houses to a brownfield plot of land in North West London. The result of residual land to the rear gardens of the suburban terraced house. The land will be accessed from the single access road circulating the local garden green. Three innovative house designs will make the proposition viable for the property developer.

14
Feb

A double height lounge created within a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.