Category: Interior Design

01
Jul

Peek over the parapet.

Infill Parapet Extension | Architecture for Tufnell Park | Islington

A new infill extension to a townhouse in Tufnell Park, Islington takes a sneaky peek over the parapet wall to catch the setting sun. The extension is set within a fine mature garden. The new kitchen has been relocated to frame views of the garden. To the West the sun setting is framed with a high level skylight which catches the warm setting sun.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
16
Mar

A secret cottage in the garden.

Cottage Refurbishment  | Architecture for Camden | Highgate, North West London

It’s rare you find a cottage in your garden but my clients have that on purchasing their house in Highgate. That said it has remained under utilised over the years. It is now time for some upgrading and the cottage is to be enlivened to provide stand alone accommodation for the in-laws. When not used by guests it will have a certain amount of flexibility to provide a study area for the client’s daughters and their friends. In the evening it will be used as a party venue following dinner parties or where they can watch a film. The provision of a sliding partition wall will allow the cottage to be subdivided into dedicated areas to provide privacy. The mezzanine will be orientated to run the length of the cottage. It will remain as a visual connection to the ground floor and provide a dedicated study area with extra bedroom spaceTo assist in the flexibility of space clever joinery will be incorporated to conceal the bed when not in use.