Category: New Build

01
Mar

Four new build houses realise the full potential of an inner city brownfield site.

New Build Houses | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed four new build houses in Stoke Newington, North London. Four innovative interlocking townhouses form the perimeter boundary to a centralised courtyard development. The site is a tight urban brown field site. Traditional construction techniques are used to compliment a palette modern materials to achieve highly insulated construction values.
 
The site was tight and the context varied dramatically to each side of the site. The new-build development offers a unique and positive contribution to the urban environment. Each house type offers an unconventional layout due to the site constraints.
 
The exterior of the four interlocking house are simple brick constructions. The upper floors are spacious double-height living rooms with plenty of daylight and framed views of the local environment. Each of the open plan kitchens has direct access to a private external terrace, which is located between each house. Bespoke Italian kitchens provide a focus for open plan living. A spiral staircase leads to a mezzanine gallery level, which overlooks the main living space.
 
All bedroom accommodation is located on the ground floor. Each bedroom is provided with modest courtyards, which provide each room with their own outside space. Each bedroom has a full tiled private bathroom or shower-room complete with sleek, modern fittings.
 
The courtyard provides car parking for each resident and is expressed as a simple white band of render to each block.

Click for more….

18
Feb

A glass Penthouse is added to a land-locked house in Tower Hamlets.

Glass Penthouse | Architects for Hackney | Bethnal Green, East London

forresterarchitects have completed a design feasibility study for a landlocked house in Hackney. Surrounded on all sides by other properties the only opportunity for expansion was to go up. A new master bedroom and en suite bathroom is proposed. Enclosed in a glass penthouse structure the modesty of the occupants is protected by a series of sliding translucent panels.

16
Jan

A new-build infill development in Clapham.

Infill Development | Architects for Lambeth | Clapham, South West London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new build infill house in Clapham, South London. As an unremarkable bookend property, there is an opportunity to provide a new two-storey infill development. The pressure to build houses in London has resulted in the search for more obscure plots of land with potential to be developed. The infill development offers the client the opportunity to take advantage of residual or inefficient land use.
 
The infill house development is arranged with the living accommodation on the upper floors. The bedrooms are located on the ground floor which provides an unconventional house arrangement. The upper floor rooms benefit from a double height lounge which provides a bright and airy room with a fine south facing aspect. The ground floor provides two double bedrooms with a ground floor accessible WC. For a new house development, current planning policy has strict requirements for adequate garden space. As with any tight infill urban plot amenity space is provided in the form of a terraced garden which is accessed from the lounge space to the rear.
01
Jul

A modern new build house in the Hampstead Conservation Area.

New Build Development | Architects for Hampstead | Hampstead Conservation Area, North West London

forresterarchitects have been working in collaboration with another architect have secured planning permission for a new build house in the heart of Hampstead, North West London.
 
The work involves the demolition of the existing house 1930’s chauffeur’s house. It will be replaced by a new build house of uncompromising modernity. The house provides a large open plan floor plate to the ground floor which overlooks the well maintained landscaped garden. A key design feature of the double height lounge space is a 6m high library. A new art gallery forms part of the principal circulation route through the house. This allows guests to view the art work as they walk through the house. The processional stair is held between the bedrooms to one side and the gallery to the other.
 
Each bedroom is located on the front or the rear of the house and keep primary views overlooking the gardens. The house will incorporate a number of sustainable strategies including solar thermal panels, air-borne heat recovery and rainwater harvesting.
coffee canister amazon