THE BLOG

04
May

An new feature wall to an Art Deco flat.

 Art Deco Flat Refurbishment | Architects for Wandsworth | Balham, South West London

forresterarchitects have remodelled a third floor flat in a fine Art Deco flat to a fine mansion block in Balham. The existing configuration was fine but some issues were problematic and need to be resolved. A feature wall provides a central focus for the flat. The wall can be circumnavigated to access a new kitchen layout and reconfigured bathrooms which were a priority for the client.

29
Apr

A simpler solution for a rear extension on Ladbroke Grove in the Oxford Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Kensington & Chelsea | Oxford Conservation Area, West London

forresterarchitects have completed design feasibility for a property in Ladbroke Grove. The client is a close neighbour to one of our early refurbishment and rear extension projects, Barlby. The client, who’s father is a retired architect, new exactly what was wanted. A sleek clean simple rear extension is a subtle and considered alternative solution to the typical rear garden extension. Within the Oxford Conservation Area planning permission is required even though the proposal would be considered Permitted Development. The rear extension will provide a large open plan kitchen with full-width sliding doors. Working from home a dedicated silversmiths studio is also provided. A glazed roof-light runs the entire length of the side infill extension and provides natural daylight deep into the main body of the house.

18
Mar

Buying a Victorian workshop for your new office space? Add two floors of apartments to fund the mixed-use redevelopment.

Mixed-Use | Architects for Islington | Clerkenwell, East Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mixed-use development for a media company. They require a new vibrant London headquarters. The refurbishment of an existing building requires re-planning to deal with their expanding business. Two new floors of private residential accommodation will be provided to add significant extra income in the funding of the development.

14
Feb

A double height lounge created within a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

03
Jan

A new-build Passive house (Passivhaus) in the Norfolk Broads.

New-Build House | Architects for Broads Authority | Stalham, Norfolk

A new build house in Stalham Staithe, Norfolk Broads has been designed to Passive House (Passivhaus) principles by London based studio forresterarchitects.

The Norfolk and Suffolk Broads is Britain’s largest protected wetland and third largest inland waterway, with the status of a national park it is a particularly sensitive location to new-build developments. The local environment, with light industrial and agricultural uses, is dominated by the large expanse of water, the Barton Broads. Interspersed between the watercourses are rich and varied collections of buildings, which nestle together in the flat typography. There are attractive views in all directions. Contained within each view are the roofs of the buildings of the Broads, which act as dominant visual markers within the landscape, which aid orientation and establish a hierarchy of function to the built environment. The immediate environment is shared with a number of local red brick buildings.  The site is surrounded by a number of nineteenth century buildings, which contribute to the local character of Stalham Staithe. The Old Granary, the largest listed building within the area, is enhanced further by a number of traditional dwellings. To the North are a couple of modern detached bungalows. Beyond the Staithe Road, which skirts the perimeter of the site, are a number of residential buildings, which draw from traditional vernacular forms and materials, as expected within a conservation area.

Continue Reading..

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

18
Nov

A new extension to a house in the Barnsbury Conservation Area.

Refurbishment & Extension | Architects for Islington | Barnsbury Conservation Area, North London

forresterarchitects have secured planning approval for the addition of a rear garden extension and roof dormer to a modern house in Islington. Located within the Barnsbury Conservation Area the purpose-built houses tend not to be added to. A modest design proposal has been approved to provide a large open plan ground floor with a large bedroom to the roof. The extension is clad in copper and compliments the red brick and tile of the wider environment.

21
Oct

Stay tidy. A bachelor pad with extensive bespoke storage solutions.

House Refurbishment | Architects for Camden | Primrose Hill, North West London

forresterarchitects have provided a design feasibility study for the house refurbishment of a duplex apartment in Primrose Hill.  The duplex flat is part of a modern purpose-built development in the fashionable area in North London. As a bachelor, the client was able to indulge his needs with specific requirements to keep the place tidy. The flat layout was simple. The design employs bespoke storage solutions to create living wall solutions to maximise on space. Sliding doors avoid taking up valuable space but also allow for an open plan feel when left in the open.

01
Sep

A design feasibility study for a twin townhouse in the Bloomsbury Conservation Area.

Twin Townhouse Refurbishment | London Borough of Camden | Bloomsbury, West Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for twin townhouse refurbishments off Oxford Street in Central LondonWith the development of a more modern family life, in whatever form this may take,  house layouts are no longer realising their full potential. The works aim to re-establish the internal hierarchy of a late Victorian house. Formal receptions rooms will be retained on the ground and first floor with bedrooms on the upper floors. The kitchen and dining rooms will be retained on the lower ground floor. Both properties will be rewired with new plumbing throughout.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architecture for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…