THE BLOG

28
Aug

Asymmetrically arranged windows overlook a mews house courtyard garden in Belsize Park.

Mews House | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

A long established ivy meanders across the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of a mews house. The lounge windows are juxtaposed asymmetrically to the rear facade overlooking the garden. Enlarged and arranged to take advantage of the fine views to the south-facing aspect overlooking Primrose Hill. It provides a double height living space with natural daylight throughout the day.

 

31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.

 

12
Jun

A new plot for three new-build houses.

Three New-Build Houses | Architects for London | North West London

forresterarchitects are preparing a feasibility study for three new-build houses to a brownfield plot of land in North West London. The result of residual land to the rear gardens of the suburban terraced house. The land will be accessed from the single access road circulating the local garden green. Three innovative house designs will make the proposition viable for the property developer.

20
May

A double height rear extension to the De Beaviour Conservation Area.

Lower Ground Refurbishment & Extension | Architects for Hackney | De Beaviour Conservation Area, North London

forresterarchitects have submitted a householder planning application for a fine Victorian terraced house in the De Beaviour Conservation Area. The newly purchased house the upper floors are proportioned and bright. The lower ground floor partly due to its North facing aspect is a little gloomy. The client’s need is for a brighter equipped kitchen and bedroom connecting more to the garden. A new glazed rear extension is proposed. It provides framed views of the garden from the kitchen and stairwell corridor resulting in a bright day-lit environment. A double height glazed roof-light space is proposed to the dining area and aims to provide as much natural light as possible to the back of the house. The key to the proposed configuration is the retention of an existing roof terrace. It will continue to be used for afternoon gatherings and evening drinks. The house is currently configured as a three bedroom private dwelling. The proposal provides a fourth bedroom for guests with an extra wet-room shower room provided

24
Apr

A layered extension opens into the garden in the Parkhill & Upper Park Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Belsize Park | Parkhill Conservation Area, North West London

forresterarchitects are preparing the contract documentation for a layered rear extension and full house refurbishment in Belsize Park. A considered and alternative design solution to the rear garden extension. It avoids the conventional and offers a striking addition to the mature gardens of North West London.
 
The new extension will replace the original kitchen extension which was not sized for a large semi-detached six bedroom houseA series of angled facets provide a form which is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen. The preparation, washing and breakfast areas aim to respond to its sensitive garden setting. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device.
 
The entire house has been refurbished to include the remodelling of the master bedroom and bathroom. The other bedrooms each with ensuite bathrooms are being refurbished with a simple palette of natural materials.
10
Mar

A double height basement extension to the Clapham Conservation Area.

Basement Extension | Architects for Clapham | forrester architects.

forresterarchitects are working with interior designer Callender Howorth on a full house refurbishment in Clapham, South London. The house has had significant remodelling will be carried out and a new basement floor will have been added. A new double height rear extension to the rear will allow direct access to the rear garden. A new loft studio is provided to the top floor and the existing garage will be reconfigured to provide a discreet side entrance

04
Feb

A new maisonette to the Kensington Conservation Area.

Maisonette | Architects for Kensington & Chelsea | forrester architects

forresterarchitects have submitted a full planning application for a new maisonette extension in Campden Hill Gardens. A modest two-storey extension is to provide a new kitchen to the raised ground floor and sized bedrooms to the lower ground floorThe proposal offers a modern architectural solution which respects and contributes to the immediate context. The rear extension provides a simple form of accommodation drawing from the traditional brickwork fabric to the rear. With an increased floor plate ancillary space was provided without compromising the existing floor plan further.
 
A simple hierarchy of spaces is defined by the arrangement of open plan living spaces and more private bedrooms on the lower ground floor. The maisonette is entered from the existing communal entrance at raised ground level. It aims to provide extra space beyond the current floor plan to overcome the restrictions of the lower and raised ground floorAccess will remain to the rear garden terrace from each of the new bedrooms providing daylight and natural ventilation.
 
The existing facade will be refurbished as part of the refurbishment respecting the style and detailing of the original period property.
26
Jan

Absent_The School Library!

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

A school in Hackney has lost its library to the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. The new Head Teacher is going to change this and has asked a few parents to re-establish the library so the children can enjoy and focus on reading. Sant Design Studio together with forresterarchitects is pleased to be helping.
 
A design feasibility proposal has been approved and the library works will be carried out over the Easter half-term. With only the four walls of the classroom remaining we’re starting from first principles. In keeping with the changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture will be arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are accessible to all ages. When needed the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboardThe aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.

 

10
Dec

A childhood retreat is to be rebuilt as a legacy for the family in Nice, France.

New Build House | Architects for Les Issambres | Nice, France

forresterarchitects are working with London based interior designer Callender Howorth on a new build house in Les Issambres, Nice, France. The new house is set in the landscape due to the rolling terrain and the changes in level across the site are dramatic. A series of interlinked pavilions are proposed and are cut into the natural fall in the landscapeThe cuts in the landscape provide routes around the house and provide natural terraced areas for sitting, eating and relaxing. The garden landscapes beyond the terraces provide a dialogue between the inside and outside of the house.
 
The land on which the house sits is long established, well located and desirable. It has been in the family for over thirty years and the house and the land could be sold in its current undeveloped state. The house in its current state is close to a state of disrepair and will be demolished. In its current state to patch and repair the house will be problematic. Only the lower ground floor capable of being retained without falling down during the refurbishment works.
 
In essence, a more cost effective route would be to demolish the house and rebuild. This will result in a larger new-build house. With improved construction, it will offer an investment for the younger generations.
 
Current property sales state that a 5 bed Villa property in the location are on the market listed in the region of £3m.  Forrester architects have designed a house to suit the family’s requirements. and provide holiday accommodation for the whole family.
 
When the house is not required it can be offered to the rental market. Currently, a 5 bed Villa will provide a rental income of circa 5000 euros per week.
08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion. This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.