THE BLOG

01
Jul

Not the only way…a house refurbishment in Essex.

House Refurbishment and Rear Extension | Architects for Havering | Hornchurch, Essex

forresterarchitects are nearing the end of the complete rebuilding of a semi-detached house in Hornchurch, Essex. The house has been planned around a new stairwell which has been repositioned to serve a new floor added to the top of the house.  The energy efficiency of the house has been improved. New double glazed units have replaced all single glazed window. Wall insulation has been added to the exterior facade to keep the heat. Every room has been reconfigured and the floor plan is now much more efficient. A larger than normal extension has also been added to the rear which provides an open plan arrangement throughout the ground floor.

18
Jun

An open plan ground floor to a house in Finsbury Park.

Open Plan Ground Floor | Architects for Islington | Finsbury Park, North London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new open plan rear extension to a detached house in Finsbury Park. Internally the entire ground floor is reconfigured and internal walls were removed to provide a large open plan family room.

01
May

A design feasibility for a new-build Passive House (Passivhaus) in the Norfolk Broads.

New-Build Passive House (Passivhaus)|Architect for Broads Authority|Stalham, Norfolk

forresterarchitects have secured full planning approval for a new build house on the Norfolk Broads. The house will be designed to Passive House (Passivhaus) standards.

The Passive House (Passivhaus) concept aims to dramatically reduce the requirements for space heating and cooling whilst also creating excellent indoor comfort levels. The focus of the Passive House (Passivhaus) is to dramatically reduce the requirement for space heating and cooling, whilst also creating excellent indoor comfort levels.

This is primarily achieved by adopting a fabric first approach to the design, specifying high levels of insulation to the thermal envelope with exceptional levels of air tightness and the use of whole house mechanical ventilation. The heating requirement in a Passive House (Passivhaus) building is reduced to the point where a traditional heating system is no longer considered essential. Cooling is also minimised by the same principles and through the use of shading. Night purging and the use of natural cross-ventilation through open windows is encouraged during the summer months

 The new house will be inspired by the light industrial forms which predominate the local surrounding area. The roof forms explored and developed further to provide a modern architectural solution which draws references from these vernacular forms and materials and how they are positioned in the landscape. The accommodation brief is expressed in an informal arrangement of ‘sheds’. The ‘sheds’ in their juxtaposition aim to contribute positively to the local character of the area and the wider environment.

The new build house is almost perfectly orientated benefiting from a South facing facade. To maximise further from the early morning sunshine the house will be orientated a further 10 degrees to the East.

Click here for more…

10
Apr

A new London roof to a house refurbishment in the Brackenbury Village.

House Refurbishment and Rear Extension | Architects for Hammersmith & Fulham | Brackenbury Village, West London

forresterarchitects have provided a full architectural service for a house refurbishment in the Bradmore Conservation Area in the London Borough of Hammersmith & Fulham. A fine Victorian terraced house in the Brackenbury Village. It has been reconfigured to provide four bedrooms. A key design feature of the house is a large boudoir with open plan access to a private bathroom. The other bedrooms have been enhanced with fine bespoke joinery. A dynamic rear extension introduces the London roof to provide a modern kitchen and dining room.

01
Dec

Do you own land in a difficult location? It doesn’t mean you can’t get planning permission for the house of your dreams.

Planning Appeal | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have successfully overturned a decision by London Borough of Hackney Planning Department to refuse the development of a rear extension in North London. A unique warehouse conversion required extra accommodation to realise its full potential. A modest extension was added in keeping with existing property formerly a Victorian warehouse. The planning submission was deemed to be overbearing and inappropriate in its local context. A planning appeal was lodged illustrating how the development was considered to be in full accordance with current planning policy. Following an inspection by the Planning Inspectorate full planning permission to proceed with the development was subsequently granted much to my client’s delight.

01
Nov

A cool loft in fashionable North London features in House & Garden.

London Listed Architect | Architecture for London | forrester architects

forresterarchitects have designed a cool minimalist interior loft conversion which has just been published in the definitive guide to stylish living, House & Garden. It’s not your typical dormer solution. An extra floor was added to a Victorian mid-terraced house but an inspired client required ‘their’ space to be defined at the top of the house. Leaving the chaos of the school day behind. The loft provides panoramic views of the city. The roof topped only by a large glass oval roof-light overhead which slides open to reveal a sparkling moonlit sky.

18
Mar

A garden pavilion has been approved to a detached house in Highgate, North London.

Garden Pavilion | Architects for Camden | Highgate Conservation Area, North West London

forresterarchitects have secured planning approval for a garden pavilion to the rear garden of a detached house in Highgate, North London. The ground floor flat was shared by two professionals yet accommodation for visiting family was problematic. A self-contained garden pavilion solved that. Conceived as a sleek modern pavilion the proposal provides two double bedrooms with en suite bathrooms. With direct access to the garden and the house provides flexibility and allows the occupants a certain degree of privacy.

16
Mar

We are listed in the international design magazine House & Garden exclusively for the London area.

House & Garden Feature | Architects for London | Forrester Architects

forresterarchitects are listed in the international design and decoration magazine House & Garden exclusively as architects in the London area. The design master class directory provides an interactive source of all the information you will need to renovate or build your own home. A number of high-profile projects by the practice across Central London have brought our work to the attention of this definitive guide to stylish living.

16
Feb

Increase the rental value of your commercial office refurbishment with one simple move. Add a door!

Office Refurbishment | Architects for Hammersmith & Fulham | West London

forresterarchitects have completed the office refurbishment of a commercial property in Hammersmith, West LondonA dedicated entrance has been inserted into the East Wing of the newly acquired commercial office building. The new reception foyer to the commercial office floor plate has significantly increased its potential rental value for the client. Add to that a highly visible street frontage presents a new profile for its new occupants, a growing interactive media company. A minimalist language compliments a new frameless glass entrance which improves transparency to the street whilst maintaining key security considerations for the entire building.

01
Jan

A Gambrel and Peg roof is the key feature to a Grade II cottage refurbishment in West Mersea.

Grade II Listed Cottage & Conservation Refurbishment with New-Build Extension | Architects for Colchester | West Mersea

forresterarchitects have submitted a design feasibility for the refurbishment of a Grade II listed cottage in West Mersea, Colchester.  The C17/18 Gambrel and Peg tile roof with v-section wooden eaves trough on wooden brackets are listed as key features. As part of the design brief, the cottage is to be returned to its original condition. Inspired by the simple forms and materials of the local boat sheds. A modern architectural solution draws from the vernacular and in turn respects its immediate environment. The design proposal provides a new dining area and kitchen with extra bedroom accommodation when the clients have guests. The new additions are orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the defined garden spaces.