Category: New Build

10
Dec

A childhood retreat is to be rebuilt as a legacy for the family in Nice, France.

New Build House | Architects for Les Issambres | Nice, France

forresterarchitects are working with London based interior designer Callender Howorth on a new build house in Les Issambres, Nice, France. The new house is set in the landscape due to the rolling terrain and the changes in level across the site are dramatic. A series of interlinked pavilions are proposed and are cut into the natural fall in the landscapeThe cuts in the landscape provide routes around the house and provide natural terraced areas for sitting, eating and relaxing. The garden landscapes beyond the terraces provide a dialogue between the inside and outside of the house.
 
The land on which the house sits is long established, well located and desirable. It has been in the family for over thirty years and the house and the land could be sold in its current undeveloped state. The house in its current state is close to a state of disrepair and will be demolished. In its current state to patch and repair the house will be problematic. Only the lower ground floor capable of being retained without falling down during the refurbishment works.
 
In essence, a more cost effective route would be to demolish the house and rebuild. This will result in a larger new-build house. With improved construction, it will offer an investment for the younger generations.
 
Current property sales state that a 5 bed Villa property in the location are on the market listed in the region of £3m.  Forrester architects have designed a house to suit the family’s requirements. and provide holiday accommodation for the whole family.
 
When the house is not required it can be offered to the rental market. Currently, a 5 bed Villa will provide a rental income of circa 5000 euros per week.
05
Sep

A new garden studio for fashionable Notting Hill.

Garden Studio | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new detached garden studio to a house in Notting Hill. The concept design offers a modern architectural solution to provide extra studio accommodation within the rear garden which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated to capture the south facing aspect to enhance the garden environment and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

03
Jan

A new-build Passive house (Passivhaus) in the Norfolk Broads.

New-Build House | Architects for Broads Authority | Stalham, Norfolk

A new build house in Stalham Staithe, Norfolk Broads has been designed to Passive House (Passivhaus) principles by London based studio forresterarchitects.

The Norfolk and Suffolk Broads is Britain’s largest protected wetland and third largest inland waterway, with the status of a national park it is a particularly sensitive location to new-build developments. The local environment, with light industrial and agricultural uses, is dominated by the large expanse of water, the Barton Broads. Interspersed between the watercourses are rich and varied collections of buildings, which nestle together in the flat typography. There are attractive views in all directions. Contained within each view are the roofs of the buildings of the Broads, which act as dominant visual markers within the landscape, which aid orientation and establish a hierarchy of function to the built environment. The immediate environment is shared with a number of local red brick buildings.  The site is surrounded by a number of nineteenth century buildings, which contribute to the local character of Stalham Staithe. The Old Granary, the largest listed building within the area, is enhanced further by a number of traditional dwellings. To the North are a couple of modern detached bungalows. Beyond the Staithe Road, which skirts the perimeter of the site, are a number of residential buildings, which draw from traditional vernacular forms and materials, as expected within a conservation area.

Continue Reading..