Category: Extensions & Conversions

24
Apr

A layered extension opens into the garden in the Parkhill & Upper Park Conservation Area.

Rear Extension | Architect for Belsize Park | Parkhill Conservation Area, North West London

forresterarchitects are preparing the contract documentation for a layered rear extension and full house refurbishment in Belsize Park. A considered and alternative design solution to the rear garden extension. It avoids the conventional and offers a striking addition to the mature gardens of North West London.
 
The new extension will replace the original kitchen extension which was not sized for a large semi-detached six bedroom houseA series of angled facets provide a form which is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen. The preparation, washing and breakfast areas aim to respond to its sensitive garden setting. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device.
 
The entire house has been refurbished to include the remodelling of the master bedroom and bathroom. The other bedrooms each with ensuite bathrooms are being refurbished with a simple palette of natural materials.
10
Mar

A double height basement extension to the Clapham Conservation Area.

Basement Extension | Architects for Clapham | forrester architects.

forresterarchitects are working with interior designer Callender Howorth on a full house refurbishment in Clapham, South London. The house has had significant remodelling will be carried out and a new basement floor will have been added. A new double height rear extension to the rear will allow direct access to the rear garden. A new loft studio is provided to the top floor and the existing garage will be reconfigured to provide a discreet side entrance

04
Feb

A new maisonette to the Kensington Conservation Area.

Maisonette | Architects for Kensington & Chelsea | forrester architects

forresterarchitects have submitted a full planning application for a new maisonette extension in Campden Hill Gardens. A modest two-storey extension is to provide a new kitchen to the raised ground floor and sized bedrooms to the lower ground floorThe proposal offers a modern architectural solution which respects and contributes to the immediate context. The rear extension provides a simple form of accommodation drawing from the traditional brickwork fabric to the rear. With an increased floor plate ancillary space was provided without compromising the existing floor plan further.
 
A simple hierarchy of spaces is defined by the arrangement of open plan living spaces and more private bedrooms on the lower ground floor. The maisonette is entered from the existing communal entrance at raised ground level. It aims to provide extra space beyond the current floor plan to overcome the restrictions of the lower and raised ground floorAccess will remain to the rear garden terrace from each of the new bedrooms providing daylight and natural ventilation.
 
The existing facade will be refurbished as part of the refurbishment respecting the style and detailing of the original period property.
08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion. This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.

05
Sep

A new garden studio for fashionable Notting Hill.

Garden Studio | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new detached garden studio to a house in Notting Hill. The concept design offers a modern architectural solution to provide extra studio accommodation within the rear garden which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated to capture the south facing aspect to enhance the garden environment and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

04
Jul

A double height volume to a maisonette refurbishment in the Dartmouth Park Conservation Area.

Maisonette Reconfigured | Architects for Camden | North West London

A desirable maisonette which forms part of an imposing end of terrace Victorian house in Dartmouth Park is bursting at the seams. The client doesn’t want to move and a maisonette refurbishment offers great potential. A design feasibility report has been submitted by forresterarchitects to realise the full potential. Currently configured as a two bedroom with a South facing aspect the internal layout is completely reconfigured. The bedrooms are relocated to the rear of the property with the main living spaces moved to the rear. A key design feature is the creation of an open plan double height space which opens onto the rear garden.

29
Apr

A simpler solution for a rear extension on Ladbroke Grove in the Oxford Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Kensington & Chelsea | Oxford Conservation Area, West London

forresterarchitects have completed design feasibility for a property in Ladbroke Grove. The client is a close neighbour to one of our early refurbishment and rear extension projects, Barlby. The client, who’s father is a retired architect, new exactly what was wanted. A sleek clean simple rear extension is a subtle and considered alternative solution to the typical rear garden extension. Within the Oxford Conservation Area planning permission is required even though the proposal would be considered Permitted Development. The rear extension will provide a large open plan kitchen with full-width sliding doors. Working from home a dedicated silversmiths studio is also provided. A glazed roof-light runs the entire length of the side infill extension and provides natural daylight deep into the main body of the house.

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

18
Nov

A new extension to a house in the Barnsbury Conservation Area.

Refurbishment & Extension | Architects for Islington | Barnsbury Conservation Area, North London

forresterarchitects have secured planning approval for the addition of a rear garden extension and roof dormer to a modern house in Islington. Located within the Barnsbury Conservation Area the purpose-built houses tend not to be added to. A modest design proposal has been approved to provide a large open plan ground floor with a large bedroom to the roof. The extension is clad in copper and compliments the red brick and tile of the wider environment.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architecture for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…