Pergola Extension | Strone | East London

Interior Design / Refurbishment

A distinctly retro style informs a pergola extension to a terraced house in Newham, East London.

forresterarchitects have completed a distinctly retro style interior to a terraced house in East London.

With no houses to the rear of the property the south facing aspect is prefect for the client and the new garden pergola extension is perfectly orientated. It enjoys sunshine from the early morning sunrise through to the late evening travelling almost uninterrupted across the sky, just unrivalled views of the sky and the City of London beyond.

An inclined exposed roof structure informs the interior and extends outside to form a garden pergola to the South-facing terrace. As well as providing a passive solar shading device to the interior the rafters create a wonderful shaded terrace overlooking the garden. A slight offset to the rafter lines informs the pergola orientation to shade the interior from the sun path, which align with the wide boarded engineered timber floorboards to provide a visually interesting interior.

The client’s character informs the interior with a distinctly retro style with a touch of the Scandinavian influence complimenting a way of living, pairing its minimalist form with affordability. Add to that distinctive mid-century modernist furniture provides simple lines and natural materials to offer natural warmth across the interior.

The main house remains distinctly traditional retaining the colour palette and architectural detailing of a by gone era. To the entrance reception the mosaic tiled floor provides a muted perimeter pattern, which defines the extent of the refurbishment. A timber-paneled bathroom, in a verdant green, provides the littlest room with a touch of calm and contemplation after a busy day in the City.

A far cry from the large, cold and draughty 1970’s conservatory space which it replaced.

Click here to see a dynamic rear extension

Or here for an Art Deco refurbishment

coffee canister amazon