Tag: Camden

07
Dec

A conservation area house refurbishment features in Don’t Move, Improve! 2017

Don’t Move Improve | Architect for Belsize Park | Camden, North London

A new rear extension and house refurbishment in North West London improves a fine semi-detached house in Belsize Park. A series of angled facets reconnects the rear extension with the garden to give a unique architectural solution. As with most Victorian houses, the kitchen is too small for a house of this size. Only a modest kitchen sink window the offers a glimpse of the glorious gardens beyond. The client wanted the house to feel better connected to the garden. The extension is expressed as series of solid and void angled facets. They have been used to set up a notional hierarchy to give a level of transparency between the house and gardenThe kitchen enjoys a longer footprint with a frameless window to give views across the neighbouring gardens. Exposed timber joists incorporate low energy strip lighting across the kitchen.

Click here for more…

08
Oct

A new build house near Hampstead Village.

New Build House | Architect for North West London | Forrester Architects

We’re looking into a new build house solution for a current client. There is already a house on the plot but it is considered by Camden Planning of no architectural merit. It will be demolished. In its place a new open plan house of approximately 3000sq/ft. Near to Hampstead Village, the house will be set within the local conservation area. Our client is keen to avoid over developing the site and the house will not be overbearing scale and massing. The street facade will present a masonry frontage to complement the traditional context. To the rear, the garden is South facing and a sustainable energy strategy will be adopted to make the most of its perfect aspect.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.