Tag: Camden

02
Feb

No kitchen extension is just an island.

Kitchen Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

A new outrigger extension is required to replace the original kitchen extension. A new form is explored to avoid the typical full-width extension.  A series of angled facets is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen and define the preparation, washing and breakfast areasThe aim is to respond to and respect its sensitive garden setting in terms of material, language, form and construction. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device from the sun. It drops to the rear against the neighbouring adjacent extension.

02
Jan

Double-height maisonette in the Dartmouth Park Conservation Area.

Double-Height Maisonette | Architects for Camden | Dartmouth Park Road, North West London

Currently configured as a two bedroom with a fine South facing aspect. The internal layout to a Dartmouth Park maisonette is to completely reconfigured. The main living rooms are moved to the rear with the creation of an open plan double-height space which opens onto the rear garden. Two extra bedrooms are relocated to the rear of the property other bedrooms. The new maisonette with better connectivity with the garden now feels more like a new house.

28
Aug

Asymmetrically arranged windows overlook a mews house courtyard garden in Belsize Park.

Mews House | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

A long established ivy meanders across the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of a mews house. The lounge windows are juxtaposed asymmetrically to the rear facade overlooking the garden. Enlarged and arranged to take advantage of the fine views to the south-facing aspect overlooking Primrose Hill. It provides a double height living space with natural daylight throughout the day.

 

24
Apr

A layered extension opens into the garden in the Parkhill & Upper Park Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Belsize Park | Parkhill Conservation Area, North West London

forresterarchitects are preparing the contract documentation for a layered rear extension and full house refurbishment in Belsize Park. A considered and alternative design solution to the rear garden extension. It avoids the conventional and offers a striking addition to the mature gardens of North West London.
 
The new extension will replace the original kitchen extension which was not sized for a large semi-detached six bedroom houseA series of angled facets provide a form which is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen. The preparation, washing and breakfast areas aim to respond to its sensitive garden setting. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device.
 
The entire house has been refurbished to include the remodelling of the master bedroom and bathroom. The other bedrooms each with ensuite bathrooms are being refurbished with a simple palette of natural materials.
04
Jul

A double height volume to a maisonette refurbishment in the Dartmouth Park Conservation Area.

Maisonette Reconfigured | Architects for Camden | North West London

A desirable maisonette which forms part of an imposing end of terrace Victorian house in Dartmouth Park is bursting at the seams. The client doesn’t want to move and a maisonette refurbishment offers great potential. A design feasibility report has been submitted by forresterarchitects to realise the full potential. Currently configured as a two bedroom with a South facing aspect the internal layout is completely reconfigured. The bedrooms are relocated to the rear of the property with the main living spaces moved to the rear. A key design feature is the creation of an open plan double height space which opens onto the rear garden.

14
Feb

A double height lounge created within a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

21
Oct

Stay tidy. A bachelor pad with extensive bespoke storage solutions.

House Refurbishment | Architects for Camden | Primrose Hill, North West London

forresterarchitects have provided a design feasibility study for the house refurbishment of a duplex apartment in Primrose Hill.  The duplex flat is part of a modern purpose-built development in the fashionable area in North London. As a bachelor, the client was able to indulge his needs with specific requirements to keep the place tidy. The flat layout was simple. The design employs bespoke storage solutions to create living wall solutions to maximise on space. Sliding doors avoid taking up valuable space but also allow for an open plan feel when left in the open.

01
Sep

A design feasibility study for a twin townhouse in the Bloomsbury Conservation Area.

Twin Townhouse Refurbishment | Architects for Camden | Bloomsbury, West Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for twin townhouse refurbishments off Oxford Street in Central LondonWith the development of a more modern family life, in whatever form this may take,  house layouts are no longer realising their full potential. The works aim to re-establish the internal hierarchy of a late Victorian house. Formal receptions rooms will be retained on the ground and first floor with bedrooms on the upper floors. The kitchen and dining rooms will be retained on the lower ground floor. Both properties will be rewired with new plumbing throughout.

18
Mar

A garden pavilion has been approved to a detached house in Highgate, North London.

Garden Pavilion | Architects for Camden | Highgate Conservation Area, North West London

forresterarchitects have secured planning approval for a garden pavilion to the rear garden of a detached house in Highgate, North London. The ground floor flat was shared by two professionals yet accommodation for visiting family was problematic. A self-contained garden pavilion solved that. Conceived as a sleek modern pavilion the proposal provides two double bedrooms with en suite bathrooms. With direct access to the garden and the house provides flexibility and allows the occupants a certain degree of privacy.