Category: Refurbishment

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
02
Mar

Our ‘butterfly’ roof is featured in Dezeen.

Save The London Roof | Architecture for Hackney | Stoke Newington, Hackney

The London roof is fast disappearing! As people don’t move and improve their homes, converting the roof space no longer protects the distinct parapet rooflineKeen to avoid the mundane lean-to extension, the new rear extension is a modern interpretation of the traditional London Roof form.
 
Hot off the press! We’re featured in Dezeen.
 
The roof provides an enlivened architectural language to the rear gardens of this mid-terraced house in North London. The ‘butterfly’ roof is expressed as exposed timber rafters. It provides a dynamic architectural feature and natural warmth to the living room. The original ceiling height was too low for a living room so it was necessary to excavate to create a more generous room volume. The new living floor level has been reduced to provide a ceiling height more in keeping with the rest of the house.
 
A new wood-burning stove provides a focal point to the living room. A new library wall which hangs from the timber rafters occupies one side of the living room. In the evening the lighting is subtle and located with indirect spotlights and avoids the need for pendant lights hanging in the room.
 
As part of the refurbishment works the entire ground floor has been reconfigured. The kitchen has moved from the back of the house and has been relocated between the new living room and the dining roomThe kitchen avoids high-level cupboards with two long counters providing an extensive work surfaces area to each side. The dining room has moved to the bay fronted room overlooking the street. The dining room retains many of the traditional decorative features expected of a Victorian terrace house. The colour scheme is bold and is complimented by the addition of a modern 1950’s furniture and light fittings. The dining room is now orientated for breakfast with the sun rising from the East. To the West, a large hexagonal glass window frames views of the small garden for the setting sun in the evening.

Photography by Adam Scott

09
Nov

Books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library.

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

The books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library. The library opened its doors today and the ribbon was cut by author and illustrator Jane Ray.  A school has reclaimed space from the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. Throughout the development, the parents were involved to re-establish the library. The children can enjoy and focus on reading on paper and not on screen.
 
The works are being carried out over the summer and completed for the new term. In keeping with the rapidly changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture has been arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are made to be accessible to all ages. And when needed by a full classroom the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboard.
 
The aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.
31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.

 

08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington. The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior.

The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.

 As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion.

This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…

01
Jul

Not the only way…a house refurbishment in Essex.

House Refurbishment and Rear Extension | Architects for Havering | Hornchurch, Essex

forresterarchitects are nearing the end of the complete rebuilding of a semi-detached house in Hornchurch, Essex. The house has been planned around a new stairwell which has been repositioned to serve a new floor added to the top of the house.  The energy efficiency of the house has been improved. New double glazed units have replaced all single glazed window. Wall insulation has been added to the exterior facade to keep the heat. Every room has been reconfigured and the floor plan is now much more efficient. A larger than normal extension has also been added to the rear which provides an open plan arrangement throughout the ground floor.

01
Dec

Dining intervention to a garden square Townhouse refurbishment within the Kennington Conservation Area.

Townhouse Refurbishment & Extension | Architects of Lambeth | Kennington Conservation Area, South East London

forresterarchitects have completed the refurbishment and extension to a quaint garden squared mid-terraced townhouse refurbishment, in Kennington, South London. It is a proportioned house in all living and bedrooms but suffered from an unremarkable galley kitchen. The client required a bright and airy modern kitchen and a frameless glazed roof-light extension was proposed. The full-width extension provides increased connectivity between the raised ground floor kitchen, dining room and the lower ground floor lounge room.

23
Jul

A long overdue refurbishment complete with new basement floor is added to a Villa in the Mercers Conservation Area.

Conservation Refurbishment | Architects of Islington | Mercers Conservation Area, North London

One of our commercial client’s has retained our services for the full internal and external conservation refurbishment of their fine Victorian villa in Tufnell Park, North London. The brief was to conserve and enhance the original period features of the house. This involved the reinstatement of lost decorative features and decorating with paints from a Victorian palette to compliment the character of the house.

Click here for more…

18
Apr

A mansion block refurbishment is reconfigured in the Bloomsbury Conservation Area.

Mansion Block Refurbishment | Architects for Camden | Bloomsbury Conservation Area, West Central London

forresterarchitects have completed the reconfiguration of a mansion block refurbishment within the Bloomsbury Conservation Area. The flat is large and wide with a communal lightwell providing daylight to the bedrooms. The light levels to the flat even with a south facing aspect were inadequate. The reconfiguration involved making the flat feel more open plan with large sliding doors introduced to the living and kitchen rooms. This allows the south-facing light to flood across the depth of the flat. The bathrooms are modernised with fine joinery wardrobes provided to compliment the bedrooms. A new kitchen layout involved the incorporation of the walk-in larder which increased the overall area of the kitchen for the better.

coffee canister amazon