Category: Refurbishment

18
Jan

Facade retention with full basement added to a house in Tottenham

Facade retention refurbishment with full basement | Architects for Tottenham | North London

A large semi-detached property close to the grounds of Tottenham Hotspur football stadium has been neglected for years. The dereliction is extensive and following extensive site investigations and opening up works only the front facade will be retained. The house will be rebuilt with an new basement floor added. The extent of works has resulted in a considered engineering strategy to provide a logical construction strategy without full demolition. Four flats in varying configurations will be provided for local professionals. The new building will be rebuilt in the same style as the existing property with a new outrigger extension over three floors added to the rear.

13
Oct

A double-storey extension is proposed to West Hampstead garden

Two Storey Garden Extension | Architects for Camden | West Hampstead, London

A two storey rear extension is proposed to a fine West Hampstead maisonette, to replace the inadequate existing extension. The new design will rationalise the hierarchy of the maisonette with living rooms to the raised ground floor and bedrooms to the lower ground floor. In planning terms, the 45 degree rule has been applied as a guide to determine an acceptable form for the new rear garden extension to prevent undue loss of daylight to neighbouring properties, to avoid excessive overshadowing of gardens, and preserve a reasonable standard of outlook.

 

05
Jul

Add an artist’s studio as ancillary accommodation to your garden flat.

Ancillary Garden Studio | Architects for Camden | Camden Square Conservation Area

A modest rear extension needs some consideration due to its wonderful south facing aspect. During the best of weather the existing extension is unbearable and over exposed . A considered architectural solution is essential. Simple in form, the new roof is articulated to deflect direct sunlight. The exposed timber structure supporting the roof extends onto the external garden terrace to provide a integrated garden pergola structure. The passive solar shading is complimented further, over time, the pergola will be draped in foliage to provides further layering to the rich composition of the facade.

17
Feb

A new first-floor Orangery provides a fine townhouse extension.

Townhouse Orangery | Architects for Canonbury | North London

A fine Islington townhouse is being refurbished and enlarged. The raised ground floor entrance separate from the main body of the house. The main need is a new larger kitchen, which will be extended on the first floor to form an orangery extension. The extra space provided to the first floor will allow for a new dining room to be incorporated to the kitchen. To the top of the house, the roof is being converted to form two additional bedrooms and new shower room. A panoramic loft room will provide framed views overlooking the city. The orangery will be expressed as a series dual pitched roofs. The massing to the rear of the house is considered and avoids an overbearing boxy development to the rear.

27
Jan

A series of staggered volumes capture views of light and sky.

Staggered Extension | Architect for Walthamstow | East London

My clients love their little-terraced house in Walthamstow but it’s dark. An existing extension is located to the back of the house and provides the house with its only bathroom. This bathroom but cuts off light and view of the garden. The kitchen and dining room are almost like rooms within rooms. Our first move is to knock down the extension and provide series of extruded volumes aim to capture light and views of the sky. The family bathroom is moved to the first floor next to the bedrooms. And a loft dormer is added for guests with its very own ensuite.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
09
Nov

Books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library.

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

The books are flying off the shelves at Betty Layward’s new school library. The library opened its doors today and the ribbon was cut by author and illustrator Jane Ray.  A school has reclaimed space from the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. Throughout the development, the parents were involved to re-establish the library. The children can enjoy and focus on reading on paper and not on screen.
 
The works are being carried out over the summer and completed for the new term. In keeping with the rapidly changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture has been arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are made to be accessible to all ages. And when needed by a full classroom the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboard.
 
The aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.
31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.

 

08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion. This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…

coffee canister amazon