Category: Listed Buildings & Conservation

12
Aug

A view from our new loft space in South London.

New Loft Office | Architecture for South London | Bermondsey

We’ve moved into a new loft style penthouse office in Bermondsey. With all sorts of exciting opportunities to look forward to we share our space with interior designer Callender Howorth. The former tannery is going through an extensive but sensitive refurbishment. The exposed beam ceiling and timber floors remain, as do the steel framed windows but it’s a very considered redevelopment.

 

25
Jun

A Grange in Yorkshire with a sustainable future.

Sustainable Grange | Architecture for Leyburn | Yorkshire Dales

A traditional Grange and barn in Yorkshire has been neglected for many years. The new owners are very excited by their find; an extensive refurbishment will be necessary. Its location and off grid status makes a sustainable heat strategy the most viable solution for the futureSet within remote farmland it will provide ground source heat as the most cost effective solution for a self-sufficiencyThe house has some wonderful features with exposed timber beams, a stone tiled roof and half a metre thick solid walls all to be retained as originalThe character of the house will be complimented by a full house refurbishment and insulating the property is a priority. The barn will be used by the boys as a bunk room and will function away from the house.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.