Category: Listed Buildings & Conservation

20
May

A double height rear extension to the De Beaviour Conservation Area.

Lower Ground Refurbishment & Extension | Architects for Hackney | De Beaviour Conservation Area, North London

forresterarchitects have submitted a householder planning application for a fine Victorian terraced house in the De Beaviour Conservation Area. The newly purchased house the upper floors are proportioned and bright. The lower ground floor partly due to its North facing aspect is a little gloomy. The client’s need is for a brighter equipped kitchen and bedroom connecting more to the garden. A new glazed rear extension is proposed. It provides framed views of the garden from the kitchen and stairwell corridor resulting in a bright day-lit environment. A double height glazed roof-light space is proposed to the dining area and aims to provide as much natural light as possible to the back of the house. The key to the proposed configuration is the retention of an existing roof terrace. It will continue to be used for afternoon gatherings and evening drinks. The house is currently configured as a three bedroom private dwelling. The proposal provides a fourth bedroom for guests with an extra wet-room shower room provided

24
Apr

A layered extension opens into the garden in the Parkhill & Upper Park Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Belsize Park | Parkhill Conservation Area, North West London

forresterarchitects are preparing the contract documentation for a layered rear extension and full house refurbishment in Belsize Park. A considered and alternative design solution to the rear garden extension. It avoids the conventional and offers a striking addition to the mature gardens of North West London.
 
The new extension will replace the original kitchen extension which was not sized for a large semi-detached six bedroom houseA series of angled facets provide a form which is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen. The preparation, washing and breakfast areas aim to respond to its sensitive garden setting. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device.
 
The entire house has been refurbished to include the remodelling of the master bedroom and bathroom. The other bedrooms each with ensuite bathrooms are being refurbished with a simple palette of natural materials.
10
Mar

A double height basement extension to the Clapham Conservation Area.

Basement Extension | Architects for Clapham | forrester architects.

forresterarchitects are working with interior designer Callender Howorth on a full house refurbishment in Clapham, South London. The house has had significant remodelling will be carried out and a new basement floor will have been added. A new double height rear extension to the rear will allow direct access to the rear garden. A new loft studio is provided to the top floor and the existing garage will be reconfigured to provide a discreet side entrance

04
Feb

A new maisonette to the Kensington Conservation Area.

Maisonette | Architects for Kensington & Chelsea | forrester architects

forresterarchitects have submitted a full planning application for a new maisonette extension in Campden Hill Gardens. A modest two-storey extension is to provide a new kitchen to the raised ground floor and sized bedrooms to the lower ground floorThe proposal offers a modern architectural solution which respects and contributes to the immediate context. The rear extension provides a simple form of accommodation drawing from the traditional brickwork fabric to the rear. With an increased floor plate ancillary space was provided without compromising the existing floor plan further.
 
A simple hierarchy of spaces is defined by the arrangement of open plan living spaces and more private bedrooms on the lower ground floor. The maisonette is entered from the existing communal entrance at raised ground level. It aims to provide extra space beyond the current floor plan to overcome the restrictions of the lower and raised ground floorAccess will remain to the rear garden terrace from each of the new bedrooms providing daylight and natural ventilation.
 
The existing facade will be refurbished as part of the refurbishment respecting the style and detailing of the original period property.
01
Aug

Listed Building Consent for a Grade II Church in Denmark Hill.

Listed Building Consent | Architects for Southwark | Denmark Hill, South East London

forresterarchitects have recently submitted Listed Building Consent for the interior refurbishment of a Grade II Chapel. The project proposes the installation of a replacement screen within the foyer. The screen configuration will remain as the current screen, with large double doors that open onto the Lobby from the Church Meeting Room.
 
The newly designed foyer screen improves visibility between the Meeting Room and the Entrance Foyer. It establishes connectivity to the Chapel. Given the historical setting, the proposed screen has been designed to be a sympathetic addition. Being both carefully proportioned and made from high-quality materials. The oak frames and polished- brass detailing enhance the visual and architectural character of the vestibule.
 
Significantly the proposal has been designed to have a minimal impact on the existing fabric of the building. Sustainability has been considered as part of the submission. It is more difficult in historic buildings but not impossible for sensitive interventions. Previous improvements have been installed in Grove Chapel’s desire to reduce heat losses and increase the energy efficiency of the building. Yet retaining a welcoming appearance to visitors of the Chapel.
29
Apr

A simpler solution for a rear extension on Ladbroke Grove in the Oxford Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Kensington & Chelsea | Oxford Conservation Area, West London

forresterarchitects have completed design feasibility for a property in Ladbroke Grove. The client is a close neighbour to one of our early refurbishment and rear extension projects, Barlby. The client, who’s father is a retired architect, new exactly what was wanted. A sleek clean simple rear extension is a subtle and considered alternative solution to the typical rear garden extension. Within the Oxford Conservation Area planning permission is required even though the proposal would be considered Permitted Development. The rear extension will provide a large open plan kitchen with full-width sliding doors. Working from home a dedicated silversmiths studio is also provided. A glazed roof-light runs the entire length of the side infill extension and provides natural daylight deep into the main body of the house.

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

18
Nov

A new extension to a house in the Barnsbury Conservation Area.

Refurbishment & Extension | Architects for Islington | Barnsbury Conservation Area, North London

forresterarchitects have secured planning approval for the addition of a rear garden extension and roof dormer to a modern house in Islington. Located within the Barnsbury Conservation Area the purpose-built houses tend not to be added to. A modest design proposal has been approved to provide a large open plan ground floor with a large bedroom to the roof. The extension is clad in copper and compliments the red brick and tile of the wider environment.

01
Sep

A design feasibility study for a twin townhouse in the Bloomsbury Conservation Area.

Twin Townhouse Refurbishment | Architects for Camden | Bloomsbury, West Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for twin townhouse refurbishments off Oxford Street in Central LondonWith the development of a more modern family life, in whatever form this may take,  house layouts are no longer realising their full potential. The works aim to re-establish the internal hierarchy of a late Victorian house. Formal receptions rooms will be retained on the ground and first floor with bedrooms on the upper floors. The kitchen and dining rooms will be retained on the lower ground floor. Both properties will be rewired with new plumbing throughout.

01
May

A design feasibility for a new-build Passive House (Passivhaus) in the Norfolk Broads.

New-Build Passive House (Passivhaus)| Architect for Norfolk Broads | Stalham, Norfolk

forresterarchitects have secured full planning approval for a new build house on the Norfolk Broads. The house will be designed to Passive House (Passivhaus) standards.

The Passive House (Passivhaus) concept aims to dramatically reduce the requirements for space heating and cooling whilst also creating excellent indoor comfort levels. The focus of the Passive House (Passivhaus) is to dramatically reduce the requirement for space heating and cooling, whilst also creating excellent indoor comfort levels.

This is primarily achieved by adopting a fabric first approach to the design, specifying high levels of insulation to the thermal envelope with exceptional levels of air tightness and the use of whole house mechanical ventilation. The heating requirement in a Passive House (Passivhaus) building is reduced to the point where a traditional heating system is no longer considered essential. Cooling is also minimised by the same principles and through the use of shading. Night purging and the use of natural cross-ventilation through open windows is encouraged during the summer months

 The new house will be inspired by the light industrial forms which predominate the local surrounding area. The roof forms explored and developed further to provide a modern architectural solution which draws references from these vernacular forms and materials and how they are positioned in the landscape. The accommodation brief is expressed in an informal arrangement of ‘sheds’. The ‘sheds’ in their juxtaposition aim to contribute positively to the local character of the area and the wider environment.

The new build house is almost perfectly orientated benefiting from a South facing facade. To maximise further from the early morning sunshine the house will be orientated a further 10 degrees to the East.

Click here for more…