Tag: Kensington & Chelsea

31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architect for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.

 

04
Feb

A new maisonette to the Kensington Conservation Area.

Maisonette | Architects for Kensington & Chelsea | forrester architects

forresterarchitects have submitted a full planning application for a new maisonette extension in Campden Hill Gardens. A modest two-storey extension is to provide a new kitchen to the raised ground floor and sized bedrooms to the lower ground floorThe proposal offers a modern architectural solution which respects and contributes to the immediate context. The rear extension provides a simple form of accommodation drawing from the traditional brickwork fabric to the rear. With an increased floor plate ancillary space was provided without compromising the existing floor plan further.
 
A simple hierarchy of spaces is defined by the arrangement of open plan living spaces and more private bedrooms on the lower ground floor. The maisonette is entered from the existing communal entrance at raised ground level. It aims to provide extra space beyond the current floor plan to overcome the restrictions of the lower and raised ground floorAccess will remain to the rear garden terrace from each of the new bedrooms providing daylight and natural ventilation.
 
The existing facade will be refurbished as part of the refurbishment respecting the style and detailing of the original period property.
05
Sep

A new garden studio for fashionable Notting Hill.

Garden Studio | Architects for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new detached garden studio to a house in Notting Hill. The concept design offers a modern architectural solution to provide extra studio accommodation within the rear garden which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated to capture the south facing aspect to enhance the garden environment and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

29
Apr

A simpler solution for a rear extension on Ladbroke Grove in the Oxford Conservation Area.

Rear Extension | Architects for Kensington & Chelsea | Oxford Conservation Area, West London

forresterarchitects have completed design feasibility for a property in Ladbroke Grove. The client is a close neighbour to one of our early refurbishment and rear extension projects, Barlby. The client, who’s father is a retired architect, new exactly what was wanted. A sleek clean simple rear extension is a subtle and considered alternative solution to the typical rear garden extension. Within the Oxford Conservation Area planning permission is required even though the proposal would be considered Permitted Development. The rear extension will provide a large open plan kitchen with full-width sliding doors. Working from home a dedicated silversmiths studio is also provided. A glazed roof-light runs the entire length of the side infill extension and provides natural daylight deep into the main body of the house.

16
Sep

An investment property refurbishment in the Cornwall Conservation Area.

Investment Property | Architects for Kensington & Chelsea | Cornwall Conservation Area, West London

forresterarchitects are involved in the refurbishment of an apartment in a large garden square townhouse in West London. The proposal aims to reconfigure the internal layout which is in a poor condition and in need of modernisationThe apartment is currently configured as a one-bedroom apartment with a bathroom providing sanitary provision. The layout is configured as a modern one-bedroom apartment. The kitchen will remain open plan in layout to the living-room space and new sanitary provision will consist of one large bathroom. The property will provide a substantial rental income for the client.

18
Sep

A striking diagonal extension cuts across a garden in West London and avoids a conventional rear extension.

House Refurbishment and Rear Diagonal Extension | Architects for Kensington & Chelsea | Oxford Conservation Area, West London

forresterarchitects have completed an alternative solution for the rear garden extension. A tired glass conservatory has been replaced with a dynamic new rear diagonal extension. It sweeps across the garden of a mid-terraced house in Ladbroke Grove, West London. A natural copper cladding is used to provide a modern vibrant solution to extend the property. The copper cladding will over time oxidise and change from orange to green as the roofs of the traditional architecture of LondonThe house has been refurbishment to include the remodelling of the master bathroom and bedrooms to the upper floor.

14
Sep

Three floor penthouse development in the Lexham Conservation Area.

Three Floor Penthouse Development | Architects for Kensington & Chelsea | Lexham Conservation Area, West London

forresterarchitects have submitted a planning application for a new penthouse floor to a flat in the Lexham Conservation Area, London Borough of Kensington & Chelsea.  Currently configured as a two bedroom the design proposal provides an additional floor. A desirable open plan lounge and dining area for entertaining are added to the top. The lower floors are reconfigured to offer two bedrooms with en suite facilities. A feature stair connecting all floors provides access to a large oval roof-light to the roof.