Tag: Hackney

02
Mar

Our ‘butterfly’ roof is featured in Dezeen

Save The London Roof | Architecture for Hackney | Stoke Newington, Hackney

The London roof is fast disappearing! As people don’t move and improve their homes, converting the roof space no longer protects the distinct parapet rooflineKeen to avoid the mundane lean-to extension, the new rear extension is a modern interpretation of the traditional London Roof form.
 
Hot off the press! We’re featured in Dezeen.
 
The roof provides an enlivened architectural language to the rear gardens of this mid-terraced house in North London. The ‘butterfly’ roof is expressed as exposed timber rafters. It provides a dynamic architectural feature and natural warmth to the living room. The original ceiling height was too low for a living room so it was necessary to excavate to create a more generous room volume. The new living floor level has been reduced to provide a ceiling height more in keeping with the rest of the house.
 
A new wood-burning stove provides a focal point to the living room. A new library wall which hangs from the timber rafters occupies one side of the living room. In the evening the lighting is subtle and located with indirect spotlights and avoids the need for pendant lights hanging in the room.
 
As part of the refurbishment works the entire ground floor has been reconfigured. The kitchen has moved from the back of the house and has been relocated between the new living room and the dining roomThe kitchen avoids high-level cupboards with two long counters providing an extensive work surfaces area to each side. The dining room has moved to the bay fronted room overlooking the street. The dining room retains many of the traditional decorative features expected of a Victorian terrace house. The colour scheme is bold and is complimented by the addition of a modern 1950’s furniture and light fittings. The dining room is now orientated for breakfast with the sun rising from the East. To the West, a large hexagonal glass window frames views of the small garden for the setting sun in the evening.

Photography by Adam Scott

10
Dec

Our nonconformist house extension is shortlisted for Don’t Move, Improve! 2016

Don’t Move Improve | Architect for Hackney | Stoke Newington, North London

shortlisted by New London Architecture for a Don’t Move Improve 2016 award.
 
A modern interpretation of the London Roof it provides a modern and unique language for the rear of the mid terraced house. The roof structure is expressed as exposed timber rafter with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids the traditional roof construction of slate tile. Instead, a single polymeric roof membrane is used to provide a well insulated lightweight warm roof construction.
 
As part of the reconfiguration works the kitchen has moved into the middle of the house floor plan. A new open plan galley kitchen provides a better connection between the lounge to the rear and the dining room. The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and ideal for breakfast. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room to the West.

Click here for more…

04
Dec

Early sketches for interlocking houses on a Brownfield site in North London

New-Build Houses| Architect for Hackney | Stoke Newington, North London

Our Harcombe house extension in Stoke Newington has been Built on a landlocked brownfield site in North London. The four interlocking house is simple brick constructions with oversized windows. The upper floors are spacious double-height living rooms with plenty of daylight and framed views of the local environment. Each of the open plan kitchens has direct access to a private external terrace, which is located between each house.

27
Nov

In through the outdoor

School Library | Architect for Hackney | Clissold Road, Stoke Newington

As part of the design feasibility proposals for the improvement of Betty Layward school. The next issue is external circulation. The morning drop is made difficult as the school is accessed between two townhouses. The width is restricted to all the parents and children bottlenecking at this entrance each morning. Alternative strategies are being implemented. large loop around the perimeter of the school has provided some relief. It does involve entering the school through the car park and exiting through the front gate. The circular route does alleviate that feeling of swimming against the tide of parents as you try to leave the school.

20
May

A double height rear extension to the De Beaviour Conservation Area.

Lower Ground Refurbishment & Extension | Architects for Hackney | De Beaviour Conservation Area, North London

forresterarchitects have submitted a householder planning application for a fine Victorian terraced house in the De Beaviour Conservation Area. The newly purchased house the upper floors are proportioned and bright. The lower ground floor partly due to its North facing aspect is a little gloomy. The client’s need is for a brighter equipped kitchen and bedroom connecting more to the garden. A new glazed rear extension is proposed. It provides framed views of the garden from the kitchen and stairwell corridor resulting in a bright day-lit environment. A double height glazed roof-light space is proposed to the dining area and aims to provide as much natural light as possible to the back of the house. The key to the proposed configuration is the retention of an existing roof terrace. It will continue to be used for afternoon gatherings and evening drinks. The house is currently configured as a three bedroom private dwelling. The proposal provides a fourth bedroom for guests with an extra wet-room shower room provided

26
Jan

Absent_The School Library!

School Library | Architects for Hackney | forrester architects

A school in Hackney has lost its library to the IT room. If you thought a school was built around the library then things have changed since you were at school. The new Head Teacher is going to change this and has asked a few parents to re-establish the library so the children can enjoy and focus on reading. Sant Design Studio together with forresterarchitects is pleased to be helping.
 
A design feasibility proposal has been approved and the library works will be carried out over the Easter half-term. With only the four walls of the classroom remaining we’re starting from first principles. In keeping with the changing times, there will be a mixture of paper and electronic media to keep up with evolving technologies. Bespoke furniture will be arranged to create three informal reading zones with easy access to the book shelving. The bookshelves are accessible to all ages. When needed the bookshelves can be moved aside to allow a large seating area focussed on the whiteboardThe aim is to provide a library that reflects the school ethos_to inspire, develop and nurture every child to have the confidence to learn.

 

08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment was well overdue.  A new non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. The roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids a traditional cold roof construction of slate tile and rafter. Instead a single ply polymeric roof membrane provides a lightweight well-insulated alternative. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house. A new open plan galley kitchen provides a connection between the lounge and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involve the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion. This adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room has been located on the top floor landing to avoid losing any bedroom space. The house was configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hard-wired CAT 5 data connectivity.

17
Aug

A house refurbishment with new basement floor in Stoke Newington.

House Refurbishment with Basement | Architecture for Hackney | Stoke Newington, North London

A large Victorian house in Stoke Newington, North London has not been refurbished since its purchase by the clients, ten years previous.  During this period the house suffered from student occupation and was tired. The upper floors were bowed and only one bathroom served a four bedroom house. A full house refurbishment was proposed with the requirement of a full-width rear extension. A low engineered basement was added to the existing home as a viable solution to the client’s storage and utility requirements. A projecting window seat was a key feature to the rear extension design proposal. A fully glazed roof-light provided a bright modern kitchen overlooking a modest garden. A guest shower-room to the top floor landing provided a simple design solution without compromising the top bedrooms A muted palette provided the most suitable background for the client’s extensive art collection.

Click here for more…

01
Dec

Do you own land in a difficult location? It doesn’t mean you can’t get planning permission for the house of your dreams.

Planning Appeal | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have successfully overturned a decision by London Borough of Hackney Planning Department to refuse the development of a rear extension in North London. A unique warehouse conversion required extra accommodation to realise its full potential. A modest extension was added in keeping with existing property formerly a Victorian warehouse. The planning submission was deemed to be overbearing and inappropriate in its local context. A planning appeal was lodged illustrating how the development was considered to be in full accordance with current planning policy. Following an inspection by the Planning Inspectorate full planning permission to proceed with the development was subsequently granted much to my client’s delight.

18
Oct

A stonemason’s new garden studio added under Permitted Development in Stoke Newington.

Permitted Development | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a garden studio for a former client in Stoke Newington. A bright and airy stonemason’s studio is added to the garden as a sculpted form with one carved feature stone wall. In the evenings it doubles as terrace for catching for the late evening sun and a gin and tonic. The studio was secured under permitted development rights.

01
Mar

Four new build houses realise the full potential of an inner city brownfield site.

New Build Houses | Architecture for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed four new build houses in Stoke Newington, North London. Four innovative interlocking townhouses form the perimeter boundary to a centralised courtyard development. The site is a tight urban brown field site. Traditional construction techniques are used to compliment a palette modern materials to achieve highly insulated construction values.
 
The site was tight and the context varied dramatically to each side of the site. The new-build development offers a unique and positive contribution to the urban environment. Each house type offers an unconventional layout due to the site constraints.
 
The exterior of the four interlocking house are simple brick constructions. The upper floors are spacious double-height living rooms with plenty of daylight and framed views of the local environment. Each of the open plan kitchens has direct access to a private external terrace, which is located between each house. Bespoke Italian kitchens provide a focus for open plan living. A spiral staircase leads to a mezzanine gallery level, which overlooks the main living space.
 
All bedroom accommodation is located on the ground floor. Each bedroom is provided with modest courtyards, which provide each room with their own outside space. Each bedroom has a full tiled private bathroom or shower-room complete with sleek, modern fittings.
 
The courtyard provides car parking for each resident and is expressed as a simple white band of render to each block.

Click for more….

01
Nov

A sliding glass roof is added to a Victorian terrace in Stoke Newington.

Sliding Glass Roof Conversion | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a new modern roof conversion to a mid-terrace Victorian house in Stoke Newington, London. The house has been extended into the roof-space to provide an extra master bedroom and shower-room for a growing family. A cool white interior is complimented with flashes of colour and views across the city. As the sun passes over head the sliding oval roof-light animates the interior space throughout the day and offers unrestricted bedtime stargazing in the late evening.