Tag: Camden

07
Apr

A new double height art gallery to a house refurbishment in Hampstead

House Refurbishment | Architect for Belsize Park | Camden, North London

A new gallery space forms part of the brief to a new full house refurbishment in Belsize Park, London. The house is tired but retains some interesting period features to the wall frieze and ceilings. It does need to be extended to provide an appropriate level of accommodation for entertaining. A key need of the brief is to provide an art gallery for the client and it seems a double height space to the rear of the house is well suited. The rear elevation aims to reconnect the house with the garden and provide a unique architectural solution.
 
To the top of the house, the windows are under-sized and the bedroom spaces seem a secondary consideration. We aim to open the roof space to provide a modern loft style environment to provide a more enlivened environment for the children. The master bedroom will occupy the first floor in its entirety with a new bathroom, dressing room and study with great views over the city of London.
07
Dec

Our Conservation area house refurbishment features in Don’t Move, Improve! 2017

Don’t Move Improve | Architect for Belsize Park | Camden, North London

A series of angled facets reconnects with the garden to provides a unique architectural solution. As with most Victorian houses, the kitchen is too small. Only a modest kitchen sink window the offers a glimpse of the glorious gardens beyond. The client wanted the house to feel better connected to the garden. The extension is expressed as series of solid and void angled facets. They have been used to establish a notional hierarchy to provide a level of transparency between the house and gardenThe kitchen enjoys a longer footprint with a frameless window to provide views across the neighbouring gardens. Exposed timber joists incorporate low energy strip lighting across the kitchen.

Click here for more…

08
Oct

A new build house near Hampstead Village

New Build House | Architect for North West London | Forrester Architects

We’re looking into a new build house solution for a current client. There is already a house on the plot but it is considered by Camden Planning of no architectural merit. It will be demolished. In its place a new open plan house of approximately 3000sq/ft. Near to Hampstead Village, the house will be set within the local conservation area. Our client is keen to avoid over developing the site and the house will not be overbearing scale and massing. The street facade will present a masonry frontage to complement the traditional context. To the rear, the garden is South facing and a sustainable energy strategy will be adopted to make the most of its perfect aspect.

13
May

Avoid the conventional and there is no Downside!

House Refurbishment  | Architecture for Camden | Belsize Park, North West London

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are close built houses. Separated by only the small side passages between the houses. Only the neighbouring houses form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The client wanted the house to feel better connected to the garden.
 
An accordion arrangement is explored as a concept for the extension. A series of angled facets have been used to establish a notional hierarchy to the kitchen. Expressed as solid and void walls the facets provide a level of transparency and privacy between the house and gardenThe staggered configuration of the extension creates framed views of the garden and a unique architectural solution. For an extension it avoids the uninspired full width house extension. The shift in geometry allows the extension to reveal a series of layered materials to reach out and touch the garden. All contained beneath the asymmetrical roof form. The roof is formed in timber and painted with a special Swedish preservative paint treatment. It produces a beautiful matt red finish. The roof projects beyond the building edge to provide a simple solar shading device to south facing aspect of the extension.
16
Mar

A secret cottage in the garden

Cottage Refurbishment  | Architecture for Camden | Highgate, North West London

It’s rare you find a cottage in your garden but my clients have that on purchasing their house in Highgate. That said it has remained under utilised over the years. It is now time for some upgrading and the cottage is to be enlivened to provide stand alone accommodation for the in-laws. When not used by guests it will have a certain amount of flexibility to provide a study area for the client’s daughters and their friends. In the evening it will be used as a party venue following dinner parties or where they can watch a film. The provision of a sliding partition wall will allow the cottage to be subdivided into dedicated areas to provide privacy. The mezzanine will be orientated to run the length of the cottage. It will remain as a visual connection to the ground floor and provide a dedicated study area with extra bedroom spaceTo assist in the flexibility of space clever joinery will be incorporated to conceal the bed when not in use.

02
Feb

No kitchen extension is just an island.

Kitchen Extension | Architect for Camden | Belsize Park, North West London

A new outrigger extension is required to replace the original kitchen extension. A new form is explored to avoid the typical full-width extension.  A series of angled facets is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen and define the preparation, washing and breakfast areasThe aim is to respond to and respect its sensitive garden setting in terms of material, language, form and construction. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device from the sun. It drops to the rear against the neighbouring adjacent extension.

02
Jan

Double-height maisonette in the Dartmouth Park Conservation Area

Double-Height Maisonette | Architecture for Camden | Dartmouth Park Road, North West London

Currently configured as a two bedroom with a fine South facing aspect. The internal layout to a Dartmouth Park maisonette is to completely reconfigured. The main living rooms are moved to the rear with the creation of an open plan double-height space which opens onto the rear garden. Two extra bedrooms are relocated to the rear of the property other bedrooms. The new maisonette with better connectivity with the garden now feels more like a new house.

28
Aug

Asymmetrically arranged windows overlook a mews house courtyard garden in Belsize Park.

Mews House | Architect for Camden | Belsize Park, North West London

A long established ivy meanders across the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of a mews house. The lounge windows are juxtaposed asymmetrically to the rear facade overlooking the garden. Enlarged and arranged to take advantage of the fine views to the south-facing aspect overlooking Primrose Hill. It provides a double height living space with natural daylight throughout the day.

 

24
Apr

A layered extension opens into the garden in the Parkhill & Upper Park Conservation Area.

Rear Extension | Architect for Belsize Park | Parkhill Conservation Area, North West London

forresterarchitects are preparing the contract documentation for a layered rear extension and full house refurbishment in Belsize Park. A considered and alternative design solution to the rear garden extension. It avoids the conventional and offers a striking addition to the mature gardens of North West London.
 
The new extension will replace the original kitchen extension which was not sized for a large semi-detached six bedroom houseA series of angled facets provide a form which is explored and developed further to define an original form for the new kitchen extension. The facets provide a notional subdivision of the kitchen. The preparation, washing and breakfast areas aim to respond to its sensitive garden setting. The inclined form rises to the garden to provide a natural shading device.
 
The entire house has been refurbished to include the remodelling of the master bedroom and bathroom. The other bedrooms each with ensuite bathrooms are being refurbished with a simple palette of natural materials.
04
Jul

A double height volume to a maisonette refurbishment in the Dartmouth Park Conservation Area.

Maisonette Reconfigured | Architects for Camden | North West London

A desirable maisonette which forms part of an imposing end of terrace Victorian house in Dartmouth Park is bursting at the seams. The client doesn’t want to move and a maisonette refurbishment offers great potential. A design feasibility report has been submitted by forresterarchitects to realise the full potential. Currently configured as a two bedroom with a South facing aspect the internal layout is completely reconfigured. The bedrooms are relocated to the rear of the property with the main living spaces moved to the rear. A key design feature is the creation of an open plan double height space which opens onto the rear garden.

14
Feb

A double height lounge added to a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area.

Mews House Refurbishment | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility study for a mews house refurbishment in the Eton Conservation Area, Belsize Park in North West London.
 
The house is currently configured as an unremarkable two bedroom house. It is dated and has not been refurbished since it was originally built in the 1970’s. The bedrooms are long and badly proportioned. The window is mean and internally the natural daylighting is poor.
 
Each mews house was originally configured with an integral garage space next to the front door. Over time the planning department has allowed the removal of the garage space. All the other mews houses have over time converted their garage into a bedroom or lounge space to improve the layout of the house. The courtyard to the front of the Mews is now everyone’s preferred car parking space. This was our client’s initial need but there were other opportunities
 
The house is arranged over three floors. The kitchen as originally intended will remain on the ground floor. A small under stair WC will be removed to create an open floor plan layout between the new bedroom and kitchen. The kitchen will be re-planned to engage more directly with the small courtyard garden which enjoys a bright south facing aspectA long established ivy covers the garden courtyard and provides a wonderful secret garden to the rear of the house. The lounge windows overlooking the garden are to be enlarged to take advantage of the fine views overlooking Primrose Hill.
 
The upper floors accommodate a lounge and the other two bedrooms. As part of the refurbishment, each bedroom is re-planned with an ensuite. The small lounge is improved by a double height lounge space with the structural rafters of the roof exposed. The timber rafters compliment a new feature staircase which rises within the double height space. A bespoke timber screen offers varying levels of privacy between the bedroom and lounge.

01
Dec

A new garden studio in the Belsize Park Conservation Area.

Garden Studio Extension | Architects for Camden | Belsize Park, North West London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for a discreet pergola-inspired garden structure to a house in the Belsize Conservation Area. The design proposal expresses the requirements of the brief within an accordion structure. The concept is an exploration of the traditional garden pergola. It offers a modern architectural solution, which respects and contributes to the character of the site and its immediate environmentThe new structure is orientated north/south to enhance and create a visual dialogue between the studio and the garden beyond.

21
Oct

Stay tidy. A bachelor pad with extensive bespoke storage solutions.

House Refurbishment | Architects for Camden | Primrose Hill, North West London

forresterarchitects have provided a design feasibility study for the house refurbishment of a duplex apartment in Primrose Hill.  The duplex flat is part of a modern purpose-built development in the fashionable area in North London. As a bachelor, the client was able to indulge his needs with specific requirements to keep the place tidy. The flat layout was simple. The design employs bespoke storage solutions to create living wall solutions to maximise on space. Sliding doors avoid taking up valuable space but also allow for an open plan feel when left in the open.

01
Sep

A design feasibility study for a twin townhouse in the Bloomsbury Conservation Area.

Twin Townhouse Refurbishment | London Borough of Camden | Bloomsbury, West Central London

forresterarchitects have submitted a design feasibility for twin townhouse refurbishments off Oxford Street in Central LondonWith the development of a more modern family life, in whatever form this may take,  house layouts are no longer realising their full potential. The works aim to re-establish the internal hierarchy of a late Victorian house. Formal receptions rooms will be retained on the ground and first floor with bedrooms on the upper floors. The kitchen and dining rooms will be retained on the lower ground floor. Both properties will be rewired with new plumbing throughout.

18
Mar

A garden pavilion has been approved to a detached house in Highgate, North London.

Garden Pavilion | Architects for Camden | Highgate Conservation Area, North West London

forresterarchitects have secured planning approval for a garden pavilion to the rear garden of a detached house in Highgate, North London. The ground floor flat was shared by two professionals yet accommodation for visiting family was problematic. A self-contained garden pavilion solved that. Conceived as a sleek modern pavilion the proposal provides two double bedrooms with en suite bathrooms. With direct access to the garden and the house provides flexibility and allows the occupants a certain degree of privacy.

01
Sep

A Victorian piano factory is going future proof in its new office fit-out.

Commercial Office Fit-Out | Architects for Camden | Camden Town, North West London

forresterarchitects have completed a commercial office fit out involving the upgrade and reconfiguration of a media analysts headquarters in Camden Town. Originally a Victorian piano factory the building infrastructure was dated and at full capacity. An exercise in office space planning with dedicated furniture and workstations increased the occupancy capacity of the office space by a further 30%. The improvements to power and data supply ensured productivity was at its best for the future and that power would remain on without fail. Essential for a business entirely reliant on the internet for its information.

16
Aug

A Grade II property isn’t untouchable. Add a glass box in the Jeffrey’s Street Conservation Area.

Grade II Remodelling | London Borough of Camden | Jeffrey’s Street Conservation Area, North West London

forresterarchitects are working on a Grade II remodelling to an end of terrace house in Camden Town, North London. A fine example of Edwardian architecture is comprised of a fine stucco facade with vertical sliding shutters concealed within the window cills are keys listed features. The accommodation provided is modest and the client needs to expand. The proposal aims to provide a modern glass rear extension which will engage with the garden but remain concealed behind the perimeter garden wall. The only sign of intervention will be the profiled edge of the horizontal roof beyond.

01
Jun

A lower ground conversion flat with an under utilised terrace in the Hampstead Conservation Area. Bring it in from the cold.

Lower Ground Conversion | Architects for Hampstead | Hampstead Conservation Area, North West London

forresterarchitects have completed the refurbishment to a lower ground floor flat in Hampstead, North West London. It is a currently a one bedroom private dwelling with sole use of garden. The proposal aims to reconfigure the internal layout to provide a two-bedroom private dwelling.  The property demise will be extended to provide a larger kitchen extension. To the rear with direct access to the terrace and garden via sliding/folding double glazed units. Sanitary accommodation will be improved and increased to provide a larger bathroom and an en-suite to the master bedroomAdditionally, the second bedroom will be sized to provide a new bedroom to the rear with direct access to the terrace.

18
Apr

A mansion block refurbishment is reconfigured in the Bloomsbury Conservation Area.

Mansion Block Refurbishment | Architects for Camden | Bloomsbury Conservation Area, West Central London

forresterarchitects have completed the reconfiguration of a mansion block refurbishment in the Bloomsbury Conservation Area. The flat is large and wide with a lightwell central to bedrooms. The light levels to the flat even with a south facing aspect were inadequate. The reconfiguration of the flat involved making the flat feel more open plan. Large sliding doors are introduced to the living and kitchen rooms. The south-facing light to flood into the living room and artist’s studio. The bathrooms are modernised and fine joinery wardrobes are added to the bedrooms. A new kitchen layout involved the incorporation of the larder which increased the area of the kitchen.

01
Jul

A modern new build house in the Hampstead Conservation Area.

New Build Development | Architects for Hampstead | Hampstead Conservation Area, North West London

forresterarchitects have been working in collaboration with another architect have secured planning permission for a new build house in the heart of Hampstead, North West London.
 
The work involves the demolition of the existing house 1930’s chauffeur’s house. It will be replaced by a new build house of uncompromising modernity. The house provides a large open plan floor plate to the ground floor which overlooks the well maintained landscaped garden. A key design feature of the double height lounge space is a 6m high library. A new art gallery forms part of the principal circulation route through the house. This allows guests to view the art work as they walk through the house. The processional stair is held between the bedrooms to one side and the gallery to the other.
 
Each bedroom is located on the front or the rear of the house and keep primary views overlooking the gardens. The house will incorporate a number of sustainable strategies including solar thermal panels, air-borne heat recovery and rainwater harvesting.
01
Jun

A change of use for a former office block in Camden Town.

Change of Use|London Borough of Camden|Camden Town, North West London

forresterarchitects are involved in the refurbishment of a retail/commercial property in North West London. As a former commercial office a change of use was necessary to convert each floor into a series of two bedroom apartments. To the ground floor a new retail development provides a new commercial proposal to a main Camden High Street thoroughfare.