08
Nov

A non-conformist London roof returns to Stoke Newington.

Rear Extension and House Refurbishment | Architects for Hackney | Stoke Newington, North London

forresterarchitects have completed a full house refurbishment  to a fine Victorian terraced house in Stoke Newington.  The house had not been decorated for many years and a refurbishment with rear extension was well overdue.  A new  non-conformist rear extension was proposed. A modern interpretation of the London Roof provides the extension with a unique language for the house. Internally the roof structure is expressed as exposed timber joist with a plywood ceiling which adds a simple but natural warmth to the interior. The roof construction avoids the traditional cold roof construction of slate tile and rafter and instead uses a single ply polymeric roof membrane to provide a lightweight well insulated warm roof construction. A large hexagonal glass window frames views of the small urban garden from the living room.  As part of the reconfiguration works the kitchen has been moved into the middle of the house floor plan  with an new open plan galley kitchen providing a connection between the lounge to the rear extension and the dining room which has moved to the front bay windowed room.  The dining room is now perfectly orientated for the early morning sun-rise to the East and perfect for breakfast. Other works to the house involved the conversion of the original roof space to provide a traditional loft conversion which adds a new floor of accommodation for guests. A wet-room shower room which has been located cleverly on the top floor landing to avoid losing any bedroom space allows the top floor a certain degree of self-sufficency. The house was originally configured as a three bedroom house now provides five bedrooms.  As part of the refurbishments works the entire house has been rewired with new plumbing throughout. Each room has been provided with hardwired CAT 5 data connectivity which has reduced the reliance on a poor wi-fi signal quality through thick Victorian walls.