THE BLOG

17
Feb

A new orangery provides a fine townhouse extension.

Townhouse Orangery | Architect for Canonbury | North London

A fine Islington townhouse is being refurbished and enlarged. The raised ground floor entrance separate from the main body of the house. The main need is a new larger kitchen, which will be extended on the first floor to form an orangery extension. The extra space provided to the first floor will allow for a new dining room to be incorporated to the kitchen. To the top of the house, the roof is being converted to form two additional bedrooms and new shower room. A panoramic loft room will provide framed views overlooking the city. The orangery will be expressed as a series dual pitched roofs. The massing to the rear of the house is considered and avoids an overbearing boxy development to the rear.

27
Jan

A series of staggered volumes capture light and sky.

Staggered Extension | Architect for Walthamstow | East London

My clients love their little-terraced house in Walthamstow but it’s dark. An existing extension is located to the back of the house and provides the house with its only bathroom. This bathroom but cuts off light and view of the garden. The kitchen and dining room are almost like rooms within rooms. Our first move is to knock down the extension and provide series of extruded volumes aim to capture light and views of the sky. The family bathroom is moved to the first floor next to the bedrooms. And a loft dormer is added for guests with its very own ensuite.

07
Dec

A conservation area house refurbishment features in Don’t Move, Improve! 2017

Don’t Move Improve | Architect for Belsize Park | Camden, North London

A new rear extension and house refurbishment in North West London improves a fine semi-detached house in Belsize Park. A series of angled facets reconnects the rear extension with the garden to give a unique architectural solution. As with most Victorian houses, the kitchen is too small for a house of this size. Only a modest kitchen sink window the offers a glimpse of the glorious gardens beyond. The client wanted the house to feel better connected to the garden. The extension is expressed as series of solid and void angled facets. They have been used to set up a notional hierarchy to give a level of transparency between the house and gardenThe kitchen enjoys a longer footprint with a frameless window to give views across the neighbouring gardens. Exposed timber joists incorporate low energy strip lighting across the kitchen.

Click here for more…