31
Jul

A new courtyard Orangery to a Kensington & Chelsea townhouse.

New Courtyard Orangery | Architect for Kensington & Chelsea | West London

forresterarchitects are working with Callender Howorth on a new Orangery to a large Kensington & Chelsea townhouse. An existing courtyard space separates the main house from the mews house to the rear. The courtyard is under utilised and the client would like to use the space more throughout the year.
 
An Orangery unites each wing of the house. It provides a central gathering space for dining which remains an important part of the client’s daily routine. A number differing geometries are to be resolved due to differing scales between the main house and mewsOur initial proposal provides an undulating organic roof form to encapsulate the exterior courtyard. It provides a bright luxurious internalised garden space. The dining room will be relocated to form the main gathering point with an informal lounge space nestled under the mezzanine. An artist’s studio is added to the mezzanine terrace. and retain a visual connection with the main space and will be linked by a spiral stair to the lounge below. The undulating form of the canopy allows for the existing window configuration to be retained. A portion of the glazed roof-light will be openable to allow for natural ventilation throughout the Orangery.